Column

Bonus

THEODOR HOLMAN

Gisteren zat ik te kijken naar Wim Kok bij de commissie-De Wit. Het had iets zieligs.

U kent het verhaal: Wim Kok - hij is volgens sommigen de machtigste man in Nederland omdat hij het meeste commissariaten heeft - ging vroeger tekeer tegen de 'exorbitante beloningen' bij banken. Toen werd hij zelf commissaris bij een bank en gaf toestemming voor bonussen die ruim vijf keer hoger waren dan waar hij zich als minister-president over had opgewonden.

Dit noemt Wim Kok 'voortschrijdend inzicht' én 'een duivels dilemma'.

Het vervelende is dat wij dit Wim vroeger al onder de neus hielden. Alleen waren wij toen fout, en Wim was goed.

De commissie vroeg weer, wéér niet door.

Waarom ben je niet opgestapt, Wim? Waarom heb je dit laten passeren, Wim? Waarom heb je niet een minderheidsstandpunt laten aantekenen, Wim? Wat zou je nu aan de FNV vertellen, Wim? Waarom ben je commissaris geworden terwijl je al kon vermoeden dat je dit zou tegenkomen? Wat vertel je aan Lodewijk de Waal - voorheen ook FNV en thans ook commissaris bij een bank?

Het grappige is trouwens wel dat zelfs de allerbeste mannen in bonis de kredietcrisis niet hebben zien aankomen, wat tegenwoordig ook gebruikt wordt als argument om de bonussen aan de kaak te stellen.

Maar ik ben toch wel benieuwd wat er straks gaat gebeuren als wij geen bonussen meer zouden geven, en Amerika, Duitsland, Engeland of Frankrijk wel. Je kunt wel beweren dat de beste mensen niet vertrekken, maar geef mij een reden om te blijven als je geen bonus krijgt? Wanneer je werk is: werken bij een bank, dan heb je volgens mij niet het idealisme om bij die bank geen geld te verdienen. En heb je dat idealisme wel ('Ik wil graag tegen een gewoon salaris deze bank tot de beste ter wereld maken'), dan weet ik niet of het verstandig zou zijn zo iemand aan te nemen.

Er is nog een reden waarom die bonussen niet verdwijnen. Ze lijken onrechtvaardig, maar zijn het niet. Is het onrechtvaardig om een ober die z'n best doet een fooi te geven? Ik kreeg van mijn ouders voor elke acht op mijn rapport een rijksdaalder. Was dat onrechtvaardig?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden