Bonussysteem onder streng toezicht

AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank zal er streng op toezien dat bonussen bestuurders van banken en verzekeraars niet tot het nemen van onverantwoorde risico's aanzetten. Dat zei bankpresident Nout Wellink gisteren op een symposium over integriteit op de financiële markten.

''Het gaat te ver om te stellen dat bonussen de oorzaak zijn geweest van de kredietcrisis. Maar de bonuscultuur bevat zeker elementen die kunnen leiden tot gedrag dat maatschappelijk ongewenst is,'' zei Wellink.

Topbestuurders van financiële instellingen worden ervan beschuldigd dat zij door de royale bonuscultuur te grote risico's hebben genomen en banken en verzekeraars daardoor in grote problemen hebben gebracht.

Wellink zei persoonlijk geen voorstander te zijn van bonussen, maar vindt een verbod te ver gaan. Volgens hem is het beter dat iemand een goed salaris krijgt en dat bonussen worden afgestemd op wat een financiële instelling over een langere periode presteert. ''Het kan best zijn dat van een bonus een positieve impuls uitgaat, maar voordat je het weet kunnen die prikkels verkeerd werken,'' hield hij zijn gehoor voor.

Topbestuurders van financiële instellingen zijn verplicht zich door De Nederlandsche Bank te laten toetsen op geschiktheid. Daarbij wordt onder meer naar integriteit gekeken.

Vorig jaar toetste De Nederlandsche Bank 1578 beleidsbepalers. Geen van hen kreeg een negatieve beoordeling. Wel waren er 58 kandidaten die hun aanvraag introkken nog voordat een oordeel over hen was geveld.

Volgens Wellink zijn vertrouwen en integriteit in de financiële wereld onlosmakelijk met elkaar verbonden. ''Voor economische transacties is vertrouwen onmisbaar en dat vertrouwen is gebaseerd op de integriteit van de spelers op de markt.''
De Amsterdamse socioloog Abram de Swaan stelde tijdens het symposium dat het de bestuurders in kwestie niet eens zozeer om het geld gaat, maar om de eer. Hij sprak van 'een wedloop, waarbij men elkaar het hoofd op hol brengt'. ''Een bedrag met zes cijfers is voor het peloton, zeven cijfers zijn voor de kopgroep en acht voor de kampioen.'' (HET PAROOL)

Financieel topman van ABN AMRO De Swaan (L) lichteind november 2007 voor de laatste keer de cijfers toe. Rechts bestuursvoorzitter Rijkman Groenink. Foto ANP/Juan Vrijdag Beeld
Financieel topman van ABN AMRO De Swaan (L) lichteind november 2007 voor de laatste keer de cijfers toe. Rechts bestuursvoorzitter Rijkman Groenink. Foto ANP/Juan Vrijdag
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden