Bonussen bankiers ondanks verliezen niet gekort

AMSTERDAM - De bestbetaalde bankiers zijn in 2008 niet of nauwelijks gekort op hun bonussen, ondanks de grote verliezen die de banken leden. Dat blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB), dat de beloningen bij 27 financiële instellingen in 2007 en 2008 bekeek.

DNB noemt het 'opmerkelijk' dat er bonussen zijn toegekend in bedrijven die in 2008 zware verliezen moesten incasseren. Topmannen die meer dan 1,5 miljoen euro per jaar verdienen, kregen vorig jaar een bonus van gemiddeld 311 procent van hun salaris. In 2007 was dat nog 355 procent. Werknemers met een salaris van 100.000 tot 200.000 euro ontvingen in 2008 gemiddeld 11 procent aan bonus. Het jaar ervoor was dat nog 30 procent.

Volgens De Nederlandsche Bank zijn de mensen met de hoogste salarissen afhankelijker van hun bonus dan van het vaste deel van hun salaris. ''Deze afhankelijkheid draagt het risico in zich dat medewerkers zich voornamelijk gaan richten op het zeker stellen en het maximaliseren van hun variabele beloning.''

Volgens de onderzoekers schort er ook veel aan de bestuurlijke regels van de financiële sector. Zo zijn de raad van commissarissen en de zogenoemde compliance-afdelingen onvoldoende betrokken bij het beloningsbeleid.

DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelden eerder dit jaar regels op om te voorkomen dat financiële instellingen onverantwoorde risico's nemen bij hun beloningsbeleid. ''Perverse beloningsprikkels worden gezien als een van de oorzaken van de financiële crisis'', liet de AFM toen weten.

Financiële ondernemingen kregen de opdracht om volgens de nieuwe principes het beloningsbeleid kritisch tegen het licht te houden en waar nodig aan te passen. De toezichthouders onderzoeken hoe de ondernemingen de principes toepassen in hun organisatie.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) liet weten dat er sinds 2007 veel is verbeterd aan het beloningsbeleid. ''Wij verwachten dat als dit onderzoek straks opnieuw wordt uitgevoerd over 2009-2010, je een heel ander beeld ziet'', aldus NVB-woordvoerder Kees Verhagen. Volgens hem is er nu sprake van ''een beheerste ontwikkeling'' van de beloningen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden