'Bontverbod Amsterdam in strijd met wetgeving'

De gemeente Amsterdam mag organisaties geen subsidie weigeren op grond van het gebruik van bont. Dat zeggen juristen van advocatenkantoor Houthoff Buruma.

Jasper Karman
Bont tijdens de Amsterdam Fashion Week van 2007. Beeld anp
Bont tijdens de Amsterdam Fashion Week van 2007.Beeld anp

De bontbepaling die Amsterdam onlangs heeft vastgesteld, is strijdig met zowel nationale als Europese wetgeving. Dat schrijft het advocatenkantoor in een juridisch advies, dat is opgesteld op verzoek van het Nederlands Bont Instituut en de International Fur Trade Federation. 'De bontbepaling is onrechtmatig en komt voor vernietiging in aanmerking,' aldus de juristen.

Amsterdam stelde eind vorig jaar een nieuwe subsidieverordening vast, waarin ook een bontbepaling werd opgenomen. Die schrijft voor dat de gemeente subsidie kan weigeren als 'het gebruik of de verkoop van bont(kragen) in kleding onderdeel is van de activiteit waarvoor subsidie is aangevraagd'.

Een amendement met die strekking van de Partij voor de Dieren werd door een grote meerderheid in de raad gesteund. Verschillende commerciële organisaties waren niet blij met de invoering van de bepaling. Zo klaagde de Amsterdam Fashion Week dat de beperking lastig is te handhaven en door ontwerpers wordt beschouwd als een inperking van hun creatieve vrijheid.

De juristen van Houthoff Buruma stellen nu dat de gemeente helemaal niet bevoegd is om zulke bepalingen op te nemen en dat deze richtlijn in strijd is met de beginselen van behoorlijk bestuur. Ze stellen dat er andere, betere manieren zijn om dierenwelzijn te verbeteren dan de bontbepaling.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden