Bontoorlog laait opnieuw op door moreel appèl VVD

Met het moreel appèl dat wethouder Eric van der Burg (VVD, Dierenwelzijn) deed op Amsterdamse ondernemers om geen bont meer in hun collectie op te nemen, is de bontoorlog in de stad opnieuw losgebarsten. MKB-Amsterdam en ondernemers hebben vol onbegrip gereageerd op de oproep.

Dierenrechtenactivisten demonstreren gekleed in een bontjas in de PC Hooftstaat in Amsterdam (archiefbeeld)Beeld anp

'Het is een schandaal', zegt bontwerker Jan (73). Zijn achternaam zegt hij liever niet, 'want voor je het weet gooien ze weer mijn ruiten in, net zoals in 1984'. Zijn hele leven werkte Jan in de bontindustrie; met de hand maakte hij jassen van onder andere konijnenbont - een vak dat hij als klein jochie leerde op de naaischool. 'Waarom bemoeit de politiek zich met een legale industrie waar mensen hun brood mee verdienen?'

Boycot
Van der Burg deed de oproep om pelsdierenbont uit winkels te halen vorige week in een brief die hij naar Amsterdamse ondernemers stuurde. De wethouder hoopt dat ondernemers die hier gehoor aan geven hun boycot actief gaan uitdragen. 'Als college onderschrijven we dat het afkeurenswaardig is om nog langer door pelsdierenfokkerijen geproduceerd bont in kleding te verwerken en verkopen.'

Ellen Jacobs, directeur van MKB-Amsterdam, reageerde vandaag in de Telegraaf furieus op de oproep. 'Het is niet aan de politiek om zich met marktwerking te bemoeien.' De belangenvereniging gaat Van der Burg ter verantwoording roepen. 'Als de politiek zich wil bemoeien met de markt, dan moet het dat doen met voorlichting over bont op scholen, zodat de vraag van de consument verandert. De winkeliers kopen slechts in wat hun klanten vragen', stelt Jacobs.

Symboolpolitiek
CDA-duoraadslid Diederik Boomsma, die in het pro-bontkamp zit, noemt het 'absurd' dat de gemeente dit soort oproepen doet. 'Het is pure symboolpolitiek. Bont is gewoon legaal. We voeren gesprekken met bontproducenten om de industrie diervriendelijker te maken. Waarom zou je daar als gemeente in één keer overheen walsen door morele verhevenheid uit te stralen?' MKB-Amsterdam kan rekenen op steun van de CDA'er.

Gevoelige discussie
Toch reageren niet alle ondernemers die bont verkopen hetzelfde. Fatih Bozdag, manager bij het Leder Paleis op de Nieuwendijk, heeft begrip voor de oproep van de gemeente. 'Het gaat om dieren, en dat leidt altijd tot een gevoelige discussie. Maar als ik geen bont meer verkoop, kan ik de tent wel sluiten, want ik heb niets anders dan bontjassen in de winkel hangen.'

Het morele beroep van Van der Burg is het zoveelste hoofdstuk in de discussie over bont die al langer speelt in de stad. Vorig jaar kreeg de Partij voor de Dieren een motie door de raad waarin het gebruiken van bont als weigeringsgrond voor het verlenen van subsidie werd aangemerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden