'Bonje bij Hiv Vereniging'

AMSTERDAM - De Hiv Vereniging dreigt uiteen te vallen. Een groep van zo'n twintig leden, van wie vijf een sleutelpositie bekleden, hebben het recht opgeëist op onveilige seks. Ook zouden ze het geen probleem vinden anderen te infecteren.Dat zegt Jelle Houtsma, die in april aftrad als voorzitter van de Hiv Vereniging.

Ook zouden bekende leden van de vereniging in de darkrooms van Amsterdam zijn gesignaleerd waar zij zich overgaven aan onbeschermde seks. Het groepje heeft zich een jaar geleden verenigd in de werkgroep Poz and Proud (seropositief en trots) en houdt, volgens Houtsma, nu de hele vereniging in gijzeling.

Aanvankelijk werd Poz and Proud opgezet om elkaar te attenderen op nieuwe medicijnen en preventieve middelen. Binnen een paar maanden werd dat, volgens Houtsma, terzijde geschoven en vervangen door een seksagenda. ''Er werden seksfeesten aangekondigd en de risico's op geslachtsziektes werden doelbewust onder tafel geveegd.''

Houtsma kreeg het met hen aan de stok nadat hij tijdens een toespraak op Wereld Aidsdag vorig jaar het onveilig vrijen door een kleine maar groeiende groep mannen in de homoscene, had bekritiseerd. ''Vanaf toen is mijn functioneren onmogelijk gemaakt,'' zegt hij.

Op de website van de Hiv Vereniging zijn de pagina's van Poz and Proud inmiddels ontoegankelijk gemaakt. Ook staat er een verklaring op waarin de Hiv Vereniging Nederland nadrukkelijk stelt dat ze veilige seks promoot en dat preventie een van de doelstellingen is.

'Zoals binnen iedere vereniging laten leden of groepen leden soms stevige en prikkelende discussies horen. Dat wil niet zeggen dat dergelijke geluiden daarmee verenigingsbeleid zijn,' voegt de vereniging daar aan toe zonder stelling te nemen. 'De HVN zal terughoudend zijn om morele oordelen over groepen en mensen uit te spreken.'

Directeur Robert Witlox wilde gisteren geen commentaar geven. Wel liet hij weten dat de vereniging vandaag 'in al zijn geledingen' bij elkaar komt om over de zaak te vergaderen'. Twee van de elf regioafdelingen, Den Haag en Limburg, eisen opheffing van de werkgroep Poz and Proud.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil een onderzoek naar de koers van de vereniging. Wanneer die niet strookt met de promotie van safe seks overweegt hij de subsidie stop te zetten.

Ook het Aids Fonds dat de Hiv Vereniging met zo'n drie ton geeft, heeft gewaarschuwd dat snel orde op zaken moet worden gesteld. Volgens Houtsma wil het Aids Fonds niet geassocieerd worden met het schandaal.

De darkrooms zijn onlangs gelegaliseerd in stadsdeel Centrum. Maandag vergaderen de fracties van de PvdA van de gemeenteraad en stadsdeel Centrum hoe onveilige seks daar kan worden tegengegaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden