Bongo's geld en Giscards wraak

Omar Bongo en de door hem bewonderde Jacques Chirac op het Elysée. Foto ANP Beeld
Omar Bongo en de door hem bewonderde Jacques Chirac op het Elysée. Foto ANP

PARIJS - President Omar Bongo was gul met schenkingen aan Franse politieke partijen. Dat gold decennialang als een publiek geheim.

Pas na 's mans dood is daarover een rel losgebarsten. Deze week kwam oud-president Valéry Giscard d'Estaing met de beschuldiging dat Bongo de campagne van zijn vroegere rivaal Jacques Chirac betaalde.

De omroep Europe 1 had de inmiddels 83-jarige Giscard uitgenodigd herinneringen op te halen aan Omar Bongo. ''Normaal gesproken accepteerden we geen geld uit vreemde landen die in Frankrijk bepaalde kandidaten steunden,'' aldus Giscard. ''Tot ik merkte dat Jacques Chirac door Bongo van fondsen werd voorzien.''

Giscard belde Bongo op en kreeg als antwoord: ''Oh, u wist het dus?''
Chirac heeft het meteen ontkend, de Franse media beschouwen het relletje als de zoveelste episode in de rivaliteit tussen hem en Giscard.

Chirac was onder president Giscarfd premier van 1974 tot 1976. In dat jaar stapte Chirac boos op na een ogenschijnlijk banaal geschil over het economisch beleid.

Giscard stelde zich in 1981 kandidaat voor een tweede ambtstermijn en verwachtte steun van Chirac, die echter zelf het presidentschap ambieerde. Met het gevolg dat veel van Chiracs gaullisten de in hun ogen te liberale Giscard niet steunden en de socialist Mitterrand in 1981 won.

Giscard had tijdens de campagne veel last van beschuldigingen dat hij diamanten had aangenomen van een andere pro-Franse Afrikaanse potentaat, Bokassa.

Omar Bongo bestuurde een olierijk land, Gabon, dat de spil zou worden van de Françafrique, waarmee de nauwe banden worden bedoeld tussen Frankrijk en zijn oud-koloniën in Afrika.

Gabon was de parel in de kroon. Het werd in 1960 onafhankelijk, maar zou altijd in de Franse invloedssfeer blijven. Omar Bongo, die in 1967 president werd, was ook elders in Afrika de man die voor Frankrijk missies uitvoerde waar Parijs liever niet voor uitkwam. Bijvoorbeeld als bemiddelaar tussen leiders voor wie het nogal gênant zou zijn als de oude kolonisator als vredestichter zou optreden.

Bongo was een expert in de Franse binnenlandse politiek, waar hij vanaf generaal De Gaulle iedereen die ertoe deed persoonlijk kende.

Het proces tegen directieleden van de Franse oliemaatschappij Elf bewees dat in 2002 opnieuw.

Elf betaalde via een 'geheime kas' Bongo enorme bedragen, die hij verdeelde onder Franse partijen. Steeds in de verwachting dat de leiders zich dat zouden herinneren als hij iets van hen wilde.

Löic Le Floch-Prigent, een oud-directeur van Elf, vertelde dat Mitterrand hem in 1989 had gevraagd om met hulp van Elf via Gabon een financieringssysteem op te zetten voor de socialisten in Frankrijk.

Rechtse partijen en politici, vooral gaullisten, hebben volgens Franse media echter het meest geprofiteerd van Bongo's gulheid. Chirac was zijn held. Wilde Giscard zich met zijn onthulling wreken voor het 'verraad' van Chirac in 1981? (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden