Bondsdag tegen vrouwenquotum voor bedrijven

Beursgenoteerde bedrijven in Duitsland worden er niet toe verplicht dat vanaf 2018 20 procent van hun raden van commissarissen uit vrouwen bestaat. De Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, heeft een voorstel van de oppositie daarover donderdag afgewezen. De afgevaardigden van de regeringspartijen CDU/CSU en FDP stemden tegen. Zij willen wel een ander quotum op een later tijdstip invoeren.

Volgens het afgewezen voorstel zou een op de vijf leden van de raden van commissarissen een vrouw moeten zijn. In 2023 zou dat 40 procent moeten zijn. De drie oppositiepartijen in de Bondsdag (de sociaaldemocratische SPD, de Groenen en de extreem linkse Die Linke hadden het voorstel gezamenlijk ingediend.

Het voorstel leek aanvankelijk op een meerderheid te kunnen rekenen, omdat verscheidene afgevaardigden van de regeringspartijen hadden gezegd het te steunen. Minister Ursula von der Leyen van Arbeid behoorde tot die groep.

Compromis
Maandag kwam de leiding van de CDU/CSU en de FDP echter een compromis overeen waarmee alle afgevaardigden van de regeringspartijen konden instemmen. In het verkiezingsprogramma van beide partijen voor de Bondsdagverkiezingen van september komt te staan dat vanaf 2020 30 procent van de leden van raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven een vrouw moeten zijn.

Op dit moment bezetten vrouwen slechts 12 procent van de zetels in de raad van commissarissen. In de raden van bestuur van de grote ondernemingen is de situatie nog slechter: daar is slechts 1 op de 20 leden een vrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden