PlusInterview

Bondscoach Wiegman: ‘Vanaf september hopen we weer te spelen’

Normaal had voor Oranje alles in het teken gestaan van de Spelen. Nu is bondscoach Sarina Wiegman al blij als er op anderhalve meter afstand wat getraind kan worden. ‘Mijn werk is in deze tijd vooral mentaal.’

Sarina Wiegman geeft een verrassingstraining voor kinderen. Beeld ANP
Sarina Wiegman geeft een verrassingstraining voor kinderen.Beeld ANP

Tijdens de grote schoonmaak in haar huis wandelde Sarina Wiegman voortdurend langs een pad van herinneringen. De 50-jarige bondscoach heeft de neiging veel te veel te bewaren om er vervolgens nauwelijks naar om te kijken. Vanwege de coronabreak had ze nu ineens wél tijd om rustig terug te blikken op de afgelopen jaren. Met krantenknipsels van het gewonnen EK in 2017 bijvoorbeeld. “Ik bewaar zelfs vellen van zo’n flip-over. Van de wedstrijdbesprekingen. Maar ook met persoonlijke doelen van speelsters. Dat is grappig om terug te lezen. Normaal ga ik maar door, door, door.”

Wiegman vertelt het op de velden van amateurvereniging Desto in Vleuten. Daar gaf de bondscoach met oud-international Ronald de Boer een verrassingstraining aan jeugdleden om te vieren dat kinderen na de coronacrisis weer het veld op mogen. Een training die door de bond werd gefilmd, compleet met een drone in de lucht, om later als inspiratie te kunnen dienen voor jeugdtrainers van alle amateurclubs in Nederland.

Veel bellen en appen

De laatste maanden voelde Wiegman zich amper coach. De laatste wedstrijd van Oranje was op 10 maart in en tegen Frankrijk. Een oefenpotje, toen de focus nog volledig lag op de Spelen. Toen kreeg de groep al wel met het coronavirus te maken. Speelster Aniek Nouwen en ­keeperstrainer Erskine Schoenmakers, verkouden en woonachtig in Brabant, moesten terug naar huis. Niemand kon toen nog bevroeden hoe enorm de impact van corona zou zijn.

“Meer dan ooit bestaat mijn werk uit het mentale gedeelte,” zegt Wiegman. “Veel bellen, appen met de speelsters. Hoe is hun situatie? Waar zitten ze mee? Iedereen heeft zijn eigen verhaal. De een zit alleen in Spanje in een lockdown, de ander kan redelijk vrij bewegen en is bij familie in Nederland. De een heeft behoefte aan veel contact, voor de ander is dat niet nodig. De Spelen, hét doel, viel natuurlijk ook weg. Dat komt wel even binnen.”

Vorige week stond Wiegman ook al op het trainingsveld. In Zeist kwamen op initiatief van Lieke Martens de internationals bijeen die in het buitenland spelen, maar in Nederland verblijven. De Nederlandse clubs zijn alweer in training. De ‘buitenlandse’ internationals stonden ook te popelen. Op anderhalve meter, dat wel.

Speelkalender

Maar hoe nu verder? In september hopen de speelsters weer te voetballen. De Uefa komt snel met een vernieuwde speelkalender voor het restant van de EK-kwalicatiereeks. Plaatsing voor het EK in Engeland, dat is uitgesteld van 2021 naar 2022, is voor Oranje niet meer dan een formaliteit. Maar ja, het moet dus nog wel even gebeuren. Zonder corona was ook dát al een feit geweest.

“De maand september is voor ons nu het richtpunt,” zegt Wiegman. “Dan hopen we weer te spelen. Al is natuurlijk alles onder voorbehoud in deze tijden. Maar je moet perspectief ­hebben.” Dat hoort bij het leven van een topsporter. En ook voor ons als trainers is dat goed.

“De afgelopen weken hebben we van de nood een deugd gemaakt. We waren al fanatiek bezig met videoanalyses, daar was nu meer tijd voor. Ik heb zelf ook veel beelden gezien. Niet zozeer wedstrijden, wel veel individuele beelden van speelsters. Maar ja, uiteindelijk sta je het liefst weer met iedereen op het veld in plaats van achter een beeldscherm.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden