Plus

‘Bondscoach voor twee potjes’ Jamilon Mülders heeft nu de wereldbeker hockey in handen

Eigenlijk wilde Jamilon Mülders helemaal geen bondscoach van de Nederlandse hockeysters zijn. Ook niet tijdelijk. Maar weglopen voelde nog slechter. Nu heeft hij een wereldtitel gewonnen. ‘De blijdschap van die meiden raakte me.’

Rik Spekenbrink
Coach Jamilon Mülders tijdens een pauze in de finale tussen Nederland en Argentinië. Beeld Willem Vernes/ANP
Coach Jamilon Mülders tijdens een pauze in de finale tussen Nederland en Argentinië.Beeld Willem Vernes/ANP

Hij kijkt een beetje ongemakkelijk, coach Jamilon Mülders, als Marloes Keetels hem de beker toevertrouwt. De afscheid nemende middenvelder heeft het ding al een tijdje meegezeuld en zet hem nu naast Mülders, terwijl die in de catacomben van het Estadi Olimpic de Terrassa met de pers praat.

Mülders is een bescheiden man. De speelsters hebben zijn rol het afgelopen half jaar geroemd, maar zelf wil hij eigenlijk dat alle aandacht en credits naar ‘die meiden’ gaan. Toen hij de ontlading bij zijn speelsters zag na het laatste fluitsignaal, ging de Duitser (46) emotioneel door de knieën. “Ze waren zo blij, zo trots. Dat raakte me. Ik weet veel van wat er allemaal gespeeld heeft dit jaar. Daarom ben ik blij voor die meiden, hun vrienden en vriendinnen, hun families.”

Ongezond topsportklimaat

Toen de bond in januari afscheid nam van bondscoach Alyson Annan, onder wier leiding een ongezond topsportklimaat was ontstaan, zou assistent Mülders de taken voor twee potjes op zich nemen. Het WK in Nederland en Spanje, dat wilde hij absoluut niet doen, zei hij. Nu staat hij hier, naast die enorme trofee die hoort bij de wereldtitel.

Hoe dat zo kwam? “Niemand anders wilde het doen,” zegt Mülders. “De bond heeft allerlei dingen geprobeerd, maar iedereen was bang dat het mis zou gaan. Toen was het aan mij. Ik had kunnen omdraaien en zeggen: veel plezier. Maar weglopen is niet wat je dan doet, vind ik. De bond zat in de uitdagendste situatie ooit. Dus ik heb gezegd: oké, eigenlijk moet ik het niet doen, het gaat pijn doen, het gaat ten koste van mijn familie. Maar ja, ik pak het op.”

‘Reis met 31 vrouwen’

Mülders begon aan wat hij noemt ‘een reis met 31 vrouwen’. Hij werd behalve bondscoach ook vertrouwenspersoon en crisismanager. Luisteren, dat was zijn belangrijkste opdracht. “Ik heb aan iedereen gevraagd: wat heb je nodig? Ik heb veel mogen leren van slimme mensen op het Johan Cruyff Institute en de universiteit van Dublin. Daarom wist ik dat ik iets kon toevoegen. Ik ben vooral blij dat die meiden het proces hebben omarmd. Ze hebben niet voor de egoïstische route gekozen, maar besloten het probleem met elkaar te fixen.”

Het werd een inspannend proces. Leerzaam ook, zegt Mülders, eerder bondscoach in Duitsland en China. “De manier waarop de meiden met elkaar en met mij zijn omgegaan, heeft mij ook veranderd. Hier nu staan voelt als een privilege.”

Tegelijkertijd vindt Mülders het moeilijk zijn woorden te kiezen. Bijvoorbeeld over wat die wereldtitel voor hem persoonlijk betekent. “Ik wil niet respectloos zijn. Ik waardeer het en ben trots. Maar vooral op het feit dat ik ben uitgenodigd om hieraan mee te werken. Maar ik ben geen bungeejumper, ik kick niet op gevaar of dit soort spannende situaties. Ik sta hier met een gemengd gevoel van opluchting, blijdschap en vermoeidheid.”

Altijd vertrouwen gehad

Liever dan ze te ontvangen deelt hij graag complimenten uit. Aan de speelsters, die de beste wedstrijd van het jaar hadden bewaard tot de finale tegen Argentinië (3-1). “Het was nodig, maar we hebben altijd het vertrouwen gehad dat het er uit zou komen. Oké, in februari of maart even niet, maar hier wel. Die meiden zijn zo gegroeid, zo stabiel geworden in hun mindset.”

Uit de emotionele momenten op het veld, bleek wel hoe intens het afgelopen half jaar is geweest voor Mülders en de speelsters. De coach, die het stokje na de zomer overgeeft aan Paul van Ass, loofde ook zijn staf, mensen van de bond, en de weggestuurde Annan. “De manier van hockey die deze ploeg speelt, is de afgelopen zeven jaar onder Alyson neergezet.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden