Update

Bondgenoot Berlusconi roept hem op te vertrekken

De belangrijkste bondgenoot van Silvio Berlusconi heeft hem vandaag opgeroepen op te stappen. Umberto Bossi, partijleider van coalitiepartij Lega Nord en minister in Berlusconi's regering, riep de premier op te vertrekken.

Berlusconi, Bossi, en minister van Financiën Tremonti. Beeld getty
Berlusconi, Bossi, en minister van Financiën Tremonti.Beeld getty

Hij moet volgens Bossi worden opgevolgd door Angelino Alfano, voorzitter van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid.

Bossi zei vandaag tegen journalisten in de wandelgangen van het parlement: 'We hebben de premier gevraagd terug te treden.' Bossi had gisteren een gesprek met Berlusconi.

De Kamer van Afgevaardigden in Rome stemt later vandaag over de overheidsuitgaven in 2010. De stemming is cruciaal voor Berlusconi, die onder druk staat om af te treden. De Liga en naar verluidt veel leden van de PDL willen dat hij plaats maakt voor een nieuwe centrumrechtse regering die de economische crisis kan aanpakken en het vertrouwen van de financiële markten kan herstellen, zonder dat de macht moet worden overgedragen aan een interim-regering.

Overlopende parlementariërs
Het is daarom nog maar zeer de vraag of Berlusconi een meerderheid van de parlementariërs achter zich krijgt. Verscheidene parlementariërs van zijn PDL zijn overgelopen, waardoor de premier volgens de Italiaanse media niet meer over een meerderheid in de Kamer beschikt. Nu ook Bossi de premier vraagt op te stappen zou het dubbeltje voor Berlusconi weleens de verkeerde kant op kunnen vallen.

Geen stemming
De centrumlinkse oppositie heeft bovendien laten weten vandaag niet te zullen stemmen om zo de zwakte van Berlusconi's positie te benadrukken. Dit betekent waarschijnlijk dat de jaarrekening zal worden goedgekeurd, maar met zo weinig stemmen dat het als vernederend door de premier zal worden ervaren. Daardoor wordt de druk op hem verder opgevoerd om zijn ontslag in te dienen, aldus de media. De stemming begint vanmiddag om 15.30 uur.

De steun voor Berlusconi brokkelt in Italië en in het buitenland steeds verder af. Steeds minder mensen zien hem als een geloofwaardige leider die de bezuinigingsafspraken met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan nakomen.

Volhardende Berlusconi
Berlusconi weigert echter om de handdoek in de ring te gooien. Hij zou proberen overgelopen parlementariërs weer terug te winnen. De miljardair en mediatycoon leidt het land inmiddels 9,5 jaar met tussenpozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden