Bonden willen uitzendbonus niet uit eigen doos

Generaal-majoor Mart de Kruif (M) zwaait dinsdag zijn staf uit op Vliegbasis Eindhoven. Defensie wil militairen die drie keer zijn uitgezonden een bonus geven. Foto ANP/Vincent Jannink Beeld
Generaal-majoor Mart de Kruif (M) zwaait dinsdag zijn staf uit op Vliegbasis Eindhoven. Defensie wil militairen die drie keer zijn uitgezonden een bonus geven. Foto ANP/Vincent Jannink

DEN HAAG - De bonus die de Tweede Kamer heeft toebedacht aan militairen die drie keer op missie waren, roept weerstand op bij de militare vakbonden. De bonden zijn niet tegen het extraatje, maar ze willen niet dat dit uit het potje voor de arbeidsvoorwaarden komt.

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) wil de premie eerst overleggen met de vakbonden, omdat het volgens hem om arbeidsvoorwaarden gaat. Maar de bonden zien de bui al hangen. Als de bonus uit de loonruimte moet komen, is dat dus een sigaar uit eigen doos, zo laten de voorzitters Wim van den Burg (AFMP), Jan Kleian (ACOM) en Jean Debie (VBM/NOV) desgevraagd weten. Ze vinden dat het om incidenteel extra geld moet gaan.

Bovendien voorzien de bonden veel gedoe over de criteria voor de toekenning van de 1000 euro netto. De Kamer wil dat geven aan militairen in actieve dienst die sinds 1994 drie keer werden uitgezonden naar het buitenland met een totale duur van zeker twaalf maanden. ''Zul je net zien dat iemand vier keer op missie was en maar elf maanden weg was'', stelt Kleian.

Grens trekken
Maar ergens moet een grens worden getrokken en vier maanden missie is de meest voorkomende, meent CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops, die met PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink de motie indiende. Ze wilden de bonus betalen met een deel van de 90 miljoen euro die Defensie dit jaar overhoudt wegens onderbezetting. Hun bedoeling is mensen te behouden voor Defensie. De vakbonden zien het als een aardig gebaar maar ze willen liever een oplossing voor de hoge uitzenddruk.

De Vries noemde de wens van de Kamer onlangs sympathiek. Toch wil hij de 90 miljoen die dit jaar over is, niet besteden aan de bonus maar aan materieel. De bonus wil hij inbrengen in het arbeidsvoorwaardenoverleg, dat in januari zal beginnen. De bonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,75 procent.

CDA'er Knops vindt dat de premie moet komen uit geld dat ook in 2009 overblijft door een tekort aan personeel. Knops denkt dat de maatregel 15 miljoen euro gaat kosten.

Defensie laat zich echter nog niet in de kaarten kijken over de financiering. Een woordvoerder stelt dat het ministerie zich nooit op voorhand laat vastleggen op de inzet in het overleg. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden