Bonden weigeren verder te praten met V&D

 De vakbonden willen niet meer met V&D onderhandelen over de salarisverlaging die de warenhuisketen wil doorvoeren voor zijn personeel. V&D heeft aangegeven om het voorgenomen hoger beroep tegen het recente kort geding met de bonden door te zetten. Voor de bonden heeft verder praten daarom geen zin.

Niels Suijker (R, FNV) en Martijn den Heijer (CNV) verlaten het hoofdkantoor van de V&D na te zijn bijgepraat over de stand van zaken. Winkelpandeigenaar IEF Capital, de banken, eigenaar Sun Capital en V&D waren hier bijeen om te praten over een reddingsplan. Beeld anp
Niels Suijker (R, FNV) en Martijn den Heijer (CNV) verlaten het hoofdkantoor van de V&D na te zijn bijgepraat over de stand van zaken. Winkelpandeigenaar IEF Capital, de banken, eigenaar Sun Capital en V&D waren hier bijeen om te praten over een reddingsplan.Beeld anp

'Stel dat V&D het hoger beroep zou winnen, dan gaan ze het oude plan doorvoeren'', zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. CNV-collega Martijn den Heijer vult aan: ,,V&D kan niet op twee paarden tegelijk gokken'. Vorige week zeiden de bonden nog dat ze weer met V&D om de tafel wilden als de leiding van het warenhuisconcern de winkelvloer op zou gaan om de verstoorde verhoudingen met het personeel te herstellen.

V&D heeft inmiddels aangegeven dat het dat ook gaat doen. Maar daarbij zei het concern ook dat de noodzaak van het loonoffer blijft staan. 'Er blijft dus sprake van een dictaat van V&D, waar we alleen maar ja tegen mogen zeggen', klaagt FNV'er Suijker.

Vorige maand verbood de rechter V&D nog eenzijdig een korting door te voeren op de lonen van de medewerkers. De datum waarop de beroepszaak plaatsvindt, staat nog niet vast. De advocaat van de bonden heeft al wel het verzoek gekregen om aan te geven wanneer hij wel en niet kan. Suijker rekent erop dat de zaak in mei of juni voor zal komen.

Beide partijen blijven wel in gesprek over het sociaal plan voor vijftig medewerkers die ontslagen worden op het servicecentrum op het hoofdkantoor van V&D in Amsterdam. Bij deze onderhandelingen wordt dinsdagavond al een doorbraak verwacht.

V&D is ook nog altijd in geschil met enkele verhuurders over de huurverlaging die de keten heeft doorgevoerd. Er lopen al twee rechtszaken. En dinsdag kwam aan het licht dat Komen Vastgoed uit Heerhugowaard, eigenaar van het V&D-pand in Den Helder, probeert faillissement aan te vragen voor de keten, in de hoop zo nog achterstallige huur terug te kunnen vorderen.

In een reactie zegt V&D het 'teleurstellend' te vinden dat de verhuurder op deze manier druk probeert uit te oefenen. Maar het bedrijf heeft vertrouwen in een goede afloop. Komen Vastgoed is één van de weinige partijen die onlangs niet de handtekening zette onder het akkoord dat V&D met het merendeel van zijn verhuurders sloot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden