Bonden: toeslag avond- of weekendwerk blijft

Aan de toeslagen voor avond- en weekendwerk kan niet worden getornd. Dat stellen de vakbonden in reactie op het plan van Michaël van Straalen, de nieuwe voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland. Hij wil de toeslag op het loon voor avond- of weekendwerk schrappen. Dat biedt volgens de bonden echter geen enkele oplossing voor de verslechterde concurrentiepositie van de middenstanders ten opzichte van de grote winkelketens.

Redactie
'De economie is al lang niet meer gebonden aan tijden van 9 tot 6', aldus van Straalen. Beeld anp
'De economie is al lang niet meer gebonden aan tijden van 9 tot 6', aldus van Straalen.Beeld anp

Volgens Van Straalen zijn de toeslagen voor buiten de kantooruren niet meer van deze tijd en bovendien niet meer op te brengen voor het midden- en kleinbedrijf.

'Maar werken in het weekend of in de avonduren is nog steeds extra belastend. Daar mag best wel wat tegenover staan', reageert Toon Wennekers, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid, bij FNV Bondgenoten. 'Wat Van Straalen zegt is een grijsgedraaide plaat, maar ik begrijp wel dat een beginnend voorman van MKB-Nederland deze opmerkingen maakt.'

CNV Dienstenbond laat weten niet van plan te zijn om mee te werken aan 'een verdere koopkrachtdaling' van winkelmedewerkers. 'Nu winkels op zondag open zijn, moet er achteraf niet gezeurd worden over de kosten die dat met zich meebrengt', zegt CNV-bestuurder Fedde Monsma. Volgens de vakbond zijn er in de detailhandel al jaren bijna geen loonsverhogingen geweest.

Van Straalen wil echter dat de toeslag volledig wordt geschrapt, zegt hij maandag in een interview met Het Financieele Dagblad. 'Dit is helemaal uit de tijd. We leven niet meer in 1960. De bonden moeten snappen dat dit echt niet meer kan'', aldus Van Straalen. Door de toeslag is het volgens hem voor veel ondernemers niet meer rendabel om op zondag open te zijn. 'Als onze leden dit aan de cao-tafel aankaarten, leidt het ­meteen tot conflicten', zegt de MKB-voorman.

Michael van Straalen. Beeld ANP
Michael van Straalen.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden