Bonden taxichauffeurs dreigen met acties

Vakbonden CNV en FNV dreigen de werkgevers in de taxibranche met acties als er niet snel een loonsverhoging voor werknemers komt.

null Beeld anp
Beeld anp

CNV Vakmensen en FNV Taxi, die met brancheorganisatie voor taxiondernemers KNV Taxi een conflict hebben over een nieuwe cao, eisen in een ultimatum een loonsverhoging van 3 procent.

CNV-onderhandelaar Agostino di Giacomo Russo waarschuwt dat als de werkgevers niet snel met een loonsverhoging over de brug komen, er binnenkort taxi's stilstaan. KNV Taxi wil volgens het CNV de oude cao eenzijdig verlengen, zonder loonsverhoging.

Bij tien actiebijeenkomsten afgelopen week in het land is volgens Di Giacomo Russo gebleken dat een nullijn voor werknemers onbespreekbaar is. "Zeker in een tijd dat vrijwel iedereen in Nederland op een goede loonsverhoging kan rekenen."

Instellen van limiet
Het ultimatum van het CNV voor de nieuwe eenjarige cao die voor 30.000 werknemers in de sector moet gaan gelden, verloopt donderdag om 06.00 uur, net als het ultimatum van de FNV. Die stelt overigens dat de oude cao al ongewijzigd is verlengd.

De FNV had in de stukgelopen cao-onderhandelingen ook aangestuurd op het instellen van een limiet aan het aantal dienstonderbrekingen. Daarmee moet volgens de bond een einde komen aan "het gesjoemel met betaalde uren en dat de chauffeurs niet meer zeven keer per dag onbetaald naar huis of de standplaats gestuurd worden".

In de taxisector is volgens de FNV in de afgelopen 25 jaar nooit gestaakt voor de cao. "De loyaliteit naar de klanten en cliënten is groot. Het is veelzeggend dat de werknemers in de branche nu wel in actie komen, het water staat menig taxichauffeur aan de lippen".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden