Bonden stellen KLM 'onverantwoord' ultimatum en dreigen weer met acties

Bij KLM dreigen vanaf half februari nieuwe acties. Als de maatschappij niet voor 18 februari extra personeel inzet bij intercontinentale vluchten gaat het cabinepersoneel net als in oktober en november weer actie voeren. KLM vind de actiedreiging 'onverantwoord'.

Cabinepersoneel van KLM dreigt opnieuw met acties omdat ze op een deel van de vluchten met minder collega's moeten werken.Beeld anp

Dat hebben vakbonden VNC en FNV Luchtvaart KLM laten weten nadat overleg over de ingrepen vorige week op niets uitliep. De twee bonden eisen dat de maatschappij binnen elf dagen laat weten dat ze een omstreden ingreep in de cabinebezetting uiterlijk voor 1 juli intrekt.

Sinds oktober vliegt op 40 procent van de intercontinentale vluchten van KLM een cabinelid minder mee in de economyklasse. KLM wil zo haar bezuinigingsdoelen halen.

De maatschappij probeert die besparingen naar eigen zeggen al meer dan een jaar via cao-onderhandelingen te regelen, maar daar willen de bonden niet over praten zo lang KLM de cabinemaatregel niet van tafel haalt. KLM gaf eerder wel toe in een conflict over de pensioenen van cabinepersoneel, in een tot nu vergeefse poging om de cao-gesprekken los te weken.

Acties
De twee bonden geven KLM nu tot volgende week zaterdagavond elf uur - het moment dat de nieuwe weekdienst in gaat - om alsnog in te binden. Gebeurt dat niet, dan volgen dezelfde week nog acties.

De ingreep leidde vorig jaar al tot dagen vol werkonderbrekingen die uiteindelijk, voorafgaande aan elke vlucht, opliepen tot een uur. De acties werden opgeschort toen KLM en VNC, de grootste cabinebond, weer om tafel kwamen te zitten.

"VNC en FNV hebben altijd gesteld dat cao-onderhandelingen op gelijke voet moeten worden gestart en niet vanuit een achterstandspositie," schrijven de twee bonden in een brief aan personeelstopman Aart Slagt. "De cabinemaatregel moet van tafel om de weg hiervoor vrij te maken."

Onverantwoord
KLM spreekt in een voorlopige reactie al van een 'onverantwoord ultimatum'. "We hebben met grote verbazing kennisgenomen van de eisen," aldus de maatschappij in een reactie die in bezit is van Het Parool. "Het dreigen met acties lijkt nu hét middel van de vakbonden in plaats van constructief overleg om met elkaar naar een oplossing te zoeken."

"KLM heeft het afgelopen jaar voortdurend tevergeefs pogingen gedaan om met de bonden aan tafel te komen. In plaats van snel om de onderhandelingstafel te komen om een alternatief voor de cabinemaatregel te bespreken en verdere afspraken te maken over productiviteit, winstdeling en overige onderwerpen, komen de bonden met weer een nieuwe eis. Ze willen een schriftelijke afspraak dat een wijziging in de samenstelling van het cabinepersoneel in overleg en met instemming van vakbonden wordt doorgevoerd."

"KLM is van mening dat deze aanpak van de bonden totaal onverantwoord is en blijft van mening dat in gesprek gaan de enige weg is om tot een oplossing te komen."

Eind vorige maand won KLM nog een rechtszaak van haar eigen ondernemingsraad, die vond dat de maatregel aan de raad had moeten worden voorgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden