Bonden kiezen nu voor Fortis

AMSTERDAM - De overname van ABN Amro door Barclays kan leiden tot gedwongen ontslagen. De Britse bank geeft geen garanties voor behoud van werk.De bonden voerden overleg met Barclays. Ze hebben nu een lichte voorkeur voor een overname van ABN Amro door het consortium van Fortis. Barclays geeft aan gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te vermijden en zich te binden aan de huidige ontslagregeling van ABN Amro.

Bij een overname van het Nederlandse deel van ABN Amro door Fortis vallen geen gedwongen ontslagen. Dat is vorige week bekend geworden na een overleg tussen vakbonden en het consortium van Fortis, The Royal Bank of Scotland en Banco Santander, dat ABN Amro ook wil overnemen.

''Er lijkt nu een lichte voorkeur van de bonden te zijn voor het consortium,'' zei bestuursvoorzitter Ike Wiersinga van CNV Dienstenbond.

Barclays wil de regeling van ABN Amro overnemen, die voorziet in een termijn van achttien maanden na ontslag om te zoeken naar een andere baan. ''Dat is zonder meer een goede regeling. Maar het was beter geweest als Barclays energie had gestoken in regelingen en plannen die gedwongen ontslagen voorkomen,'' aldus Wiersinga.

Indien het Fortisconsortium ABN Amro in handen krijgt, kan het wel zo zijn dat er buiten Nederland gedwongen ontslagen vallen. Het trio verwacht buiten Nederland meer dan twaalfduizend banen te moeten schrappen. Barclays denkt wereldwijd 23.600 banen te moeten schrappen.

De vakbonden FNV Bondgenoten, De Unie, BBV en CNV Dienstenbond hebben gisteren hun verweerschrift ingediend bij de Ondernemingskamer. Ze sluiten zich hiermee aan bij de enquêteprocedure die de Vereniging van Effectenbezitters is begonnen tegen ABN Amro.

Volgens de bonden zijn er redenen om te twijfelen aan het beleid van bank in de fusieonderhandelingen met Barclays en het consortium.

De top van ABN Amro heeft volgens de bonden een transparant proces verhinderd, waardoor biedingen met eventuele gunstigere gevolgen voor de werkgelegenheid en de continuïteit van ABN Amro worden gedwarsboomd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.