Bonden en Rover waarschuwen voor forensentaks

De vakbeweging en reizigersorganisatie Rover roepen de politiek op de daad bij het woord te voegen en daadwerkelijk af te zien van de forensentaks. VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben de belasting op de vergoeding voor woonwerkverkeerkosten afgesproken in het Lenteakkoord om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, maar de meeste partijen hebben inmiddels afstand genomen van deze maatregel.

Daarom vragen vakcentrales FNV, CNV en MHP vrijdag in een brief met Rover aan het kabinet om de forensentaks niet meer op te nemen in het Belastingplan voor volgend jaar. De coalitie van werknemers en reizigers vreest dat mensen vanaf 2013 anders geld toeleggen om naar hun werk te gaan. 'Dan maakt het niet uit hoe je naar je werk gaat, met het ov of met de auto, iedereen is na 1 januari tussen de 600 en 1200 euro per jaar kwijt aan extra reiskosten.'

Illusie
Het idee dat mensen dichter bij hun werk moeten wonen, is volgens de vier organisaties een illusie. 'De banen zijn schaars, de woningmarkt zit op slot en het groeiend aantal tweeverdieners maakt verhuizen ingewikkelder. De taks kan ertoe leiden dat een van de twee partners moet stoppen met werken. Dat is slecht voor de economie.'

De forensentaks zal volgens de vakbeweging en reizigersorganisatie leiden tot stilstand, terwijl juist dynamiek nodig is voor de economie. De vier adviseren de politiek met klem om af te zien van de forensentaks en in plaats daarvan te komen met een integraal plan voor de woningmarkt, zodat mensen makkelijker kunnen verhuizen als ze dat willen. 'Miljoenen werknemers met reiskosten willen in beweging blijven', schrijven zij.

Platform
De vakbeweging en Rover wijzen er ook op dat ze niet voor niets met werkgevers en de ANWB al jaren samenwerken binnen het platform 'Slim werken, slim reizen' om files te bestrijden en om werknemers meer zeggenschap te geven over hoe en wanneer ze reizen en werken. 'De forensentaks dendert hier dwars doorheen', stellen zij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden