Bonden boos op ABN Amro en Fortis

AMSTERDAM - Werknemers van ABN Amro en Fortis voelen zich bekocht. De banken gaan samen en dit betekent dat banen verdwijnen en afdelingen verhuizen. En nu krijgen ze ook nog slechtere arbeidsvoorwaarden.

De bonden zijn donderdagochtend uit de onderhandelingen gestapt over de cao van de nieuwe bank die ontstaat uit de samensmelting van ABN Amro en Fortis. Volgens de bonden zijn werknemers slechter af. Zo wordt er beknibbeld op pensioenen, vrije dagen en toeslagen.

Volgens een ABN Amro-medewerker, die anoniem wil blijven, voelt het personeel zich bekocht. ''Veel mensen verliezen hun baan of moeten verhuizen van werkplek. En dan horen we ook nog dat we erop achteruit gaan.'' Werknemers moeten opdraaien voor de problemen die zijn ontstaan bij Fortis en ABN Amro, zegt hij. Een Fortismedewerker: ''Er heerst geen sfeer dat we er samen uit moeten komen.'' Mily Walet van de centrale ondernemingsraad van ABN Amro zegt dat van de werknemers veel wordt gevraagd. ''Dat begint ons te slopen.''

ABN Amro en Fortis kiezen bij het samenstellen van de nieuwe arbeidsvoorwaarden telkens voor het pakket dat het slechtst uitpakt voor werknemers, zeggen de bonden. Zo betaalt Fortis beter, maar kiest de nieuwe bank voor de salarisschalen van ABN Amro. Die heeft weer betere secundaire voorwaarden, zoals een premievrij pensioen en dus kiest de bank voor het pakket van Fortis. ABN Amro heeft de beste pensioenregeling en dus valt de keuze op het pensioen van Fortis.

ABN Amro-medewerkers, die altijd premievrij pensioen genoten, moeten nu 6,5 procent premie betalen. Werknemers van Fortis moeten zich schikken in de salarisschalen van ABN Amro, waardoor ze minder verhogingen kunnen krijgen.

Iedereen levert vrije dagen in, waaronder Goede Vrijdag. Toeslagen voor onregelmatige diensten worden kleiner, aldus de bonden.

De bonden vermoeden dat de banken extra willen bezuinigen, terwijl het schrappen van 6500 banen al een besparing oplevert van 350 miljoen. ''Werknemers willen echt geen gouden cao, ze willen er alleen niet op achteruit gaan'' zegt FNV-bestuurder Carla Kiburg.

Het personeel van de banken heeft al het nodige slechte nieuws geïncasseerd: banen verdwijnen en veel afdelingen verhuizen, waardoor mensen langer moeten reizen. Acties staan niet op het programma en bankiers zullen niet snel in opstand komen, maar ze spreken er veel over, zegt een ABN Amro-medewerker. ''De sfeer is op zich goed, maar je moet dit niet ter sprake brengen. Dan gaat de beerput open, met veel emoties.''

Een collega: ''De banken kunnen niet de werknemers laten opdraaien voor de kredietcrisis of een verkeerde strategie. Dit leidt tot discussie op de werkvloer.''

ABN Amro kon donderdag niet op tijd reageren. (MICHIEL COUZY)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden