Filmrecensie

Bon Bini Holland 2 speelt met stereotypen: het kan nog net

Dertig jaar na Coming to America, waarin Eddie Murphy drie rollen in één scene vertolkt, speelt ook Jandino Asporaat met zichzelf, in Bon Bini Holland 2.

Jandino Asporaat in Bon Bini Holland 2 Beeld Entertainment One
Jandino Asporaat in Bon Bini Holland 2Beeld Entertainment One

Komt er zo'n Antilliaanse haaibaai met schuddebillen en nepnagels van
hier tot Willemstad bij de Turkse kleermaker voor een namaak Hermèsjurk. En wat zegt die Turk? Een herpesjürk, küt küt küt! Ik heb mijn vrouw herpes gegeven, ik heb mijn dochter herpes gegeven en u gaat dat ook van mij krijgen, küt küt küt!'

Amerikaanse traditie
Welkom in de wereld van verkleedkomiek Jandino Asporaat, de ster en coscenarist van Bon Bini Holland 2. Asporaat zoekt aansluiting bij een Amerikaanse traditie die tot de komedie Coming to America terugvoert, toen topgrimeur Rick Baker, Eddie Murphy tot drie met elkaar kibbelende bejaarde mannetjes transformeerde. Dat was in 1988. Dertig jaar later speelt Asporaat in het vervolg op zijn verkleedkomedie Bon Bini Holland ook met zichzelf.

Hij is de bloedlinke haaibaai Judeska en de küttende kleermaker Ahmet. Hij is de met een huwelijksaanzoek worstelende Antilliaan Robertico, maar ook de del die op een Rotterdams balkon uitlegt waarom 'koskos' alle Marokkanen een spraakgebrek geeft. De Chinese oplichter Ping Ping, die zijn sieraden 'flikkers' noemt, wordt niet door hemzelf maar door Phi Nguyen vertolkt. Er zijn blijkbaar grenzen.

Grenzen
Asporaat is zeker niet de eerste komiek die in andermans latex huid kroop om gek en gewaagd schunnig te doen. Echt leuk was dat zelden. Maar dit verkleedpartijtje voorziet in een behoefte in het land van Zwarte Piet en Blokkeerfriezen. Er wordt in de film een keer terloops iets over Black Lives Matter gemompeld, maar Asporaat gaat daar niet op door. Hij kijkt wel uit. Er zijn grenzen.

Bon Bini Holland 2

Regie Jon Karthaus
Met Jandino Asporaat, Sergio IJssel, Phi Nguyen
Te zien in Arena, De Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden