Bomvolle publieke tribune en veel verontwaardiging bij kortgeding Haga Lyceum

Op 11 juli bepaalt de rechter of een kritisch rapport over het Cornelius Haga Lyceum rijp is voor publicatie. Donderdag diende het kortgeding dat de school heeft aangespannen om openbaarmaking te verhinderen.

Leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum komen aan bij de rechtbank. Volgens een brief in bezit van Het Parool moeten vier klassen verplicht aanwezig zijn in het kader van burgerschapsonderwijs. Beeld ANP
Leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum komen aan bij de rechtbank. Volgens een brief in bezit van Het Parool moeten vier klassen verplicht aanwezig zijn in het kader van burgerschapsonderwijs.Beeld ANP

Verontwaardiging op de publieke tribune, als de advocaat van de onderwijsinspectie Jannetje Bootsma zegt dat de leiding van het Cornelius Haga Lyceum heeft erkend dat ‘veel van haar leerlingen basiswaarden zoals verdraagzaamheid en het afwijzen van discriminatie ten aanzien van seksuele diversiteit en antisemitisme niet van huis uit meekrijgen’.

Eerder betoogde advocaat Wouter Pors van de islamitische school dat de inspectie ‘neigt naar discriminatie’, door zwaardere eisen te stellen aan burgerschapsonderwijs ‘vanwege de achtergrond van de leerlingenpopulatie’.

Met het kortgeding probeert de school publicatie van een inspectierapport te voorkomen, dat al grotendeels op straat ligt via media en de school zelf. Volgens raadsman Pors van het Haga Lyceum overschrijdt de inspectie haar bevoegdheden door zich allerlei oordelen aan te meten zonder wettelijke basis. Zo wordt er gesproken van ‘flirten met omstreden contacten’. Pors kan zich er weinig bij voorstellen.

Radicale denkbeelden

De inspectie noemt een vijftal personen met radicale denkbeelden die contacten hebben op de school, maar erkent dat er geen signalen zijn dat zij de kans krijgen invloed uit te oefenen op de lessen, of de leerlingen. Met de kwaliteit van het onderwijs is bovendien niets mis.

De advocaat van de inspectie stelde dat de school bijna alle belangrijke feiten in het rapport onweersproken laat. Wel erkende ze dat er een onjuistheid in staat met betrekking tot het salaris van directeur Soner Atasoy. Hij kreeg eerder boven de wettelijke norm betaald, maar het teveel betaalde salaris is inmiddels via maandelijkse inhouding op het salaris deels teruggestort. Vrijdag volgt het restant, beloofde advocaat Pors.

Papieren tijger

Volgens Bootsma wil het Haga Lyceum een papieren tijger maken van de inspectie, die alleen moet afvinken of alle papieren aanwezig zijn. In praktijk moeten de inspecteurs juist toezien op het reilen en zeilen op een school, aldus de advocaat. Ze oogstte ook verontwaardiging van het publiek toen ze betoogde dat een vergelijking met een rechtszaak van een aantal jaar geleden niet opgaat, omdat ‘toen geen sprake was van uitreizigers naar Syrië’ en dergelijke.

Ze noemde het problematisch dat Atasoy vindt dat iedereen welkom is op de school, ook radicalen. De inspectie beschouwt dat als een risico.

De verontwaardiging van het Haga Lyceum over de bejegening door de inspectie, hangt samen met het feit dat in november 2018 de toezichthouders al een rapport klaar hadden liggen, waarin de school lof kreeg toegezwaaid. Publicatie daarvan bleef uit, naar aanleiding van een waarschuwing van de AIVD dat ‘richtinggevende personen’ op de school in contact zouden staan met salafistische voormannen.

Grote belangstelling

Het kortgeding begon donderdag ruim een half uur later vanwege de grote belangstelling. Er moest een andere ruimte worden gezocht waar publiek via een video kon meekijken. Het publiek bestond voor een groot deel uit leerlingen en docenten van het Haga Lyceum. Volgens een brief in bezit van Het Parool, moesten twee eerste en twee tweede klassen verplicht aanwezig zijn in het kader van het vak burgerschapsonderwijs. Niemand van de schoolleiding of docenten wilde Het Parool te woord staan, waardoor de authenticiteit van de brief niet kon worden geverifieerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden