Bomenkap van 14.400 bomen Zuidasdok gestart

Voor het bouwproject Zuidasdok moeten 14.400 bomen wijken. Maandag sneuvelen de eerste 630 bomen om ruimte te maken voor de aanleg van een fiets- en voetgangerstunnel in het gebied.

Jorien van der Keijl
De eerste bomen moeten voor project Zuidasdok gaan wijken Beeld ANP
De eerste bomen moeten voor project Zuidasdok gaan wijkenBeeld ANP

De tunnel, die het Beatrixpark en Spoorslag (het pad ten noorden van sportvereniging AFC) met elkaar gaat verbinden, is een van de eerste werkzaamheden van het project.

Het grote bouwproject Zuidasdok moet zorgen voor betere bereikbaarheid van de Zuidas en de noordelijke Randstad. Hierdoor wordt zes kilometer van de A10 verbreed én komt één kilometer in een tunnel te liggen.

Vogelhuisje
De gemeente belooft de bomen pas om te zagen als dat voor de werkzaamheden ook echt nodig is. Het opgebrachte hout moet een tweede leven krijgen in de vorm van vogelhuisjes of bankjes. Maar of dat ook echt gaat lukken hangt af van de dikte van de omgezaagde bomen. De gemeent verzoekt Amsterdammers met goede initiatieven voor het afgedankte hout zich te melden.

De 630 bomen vlakbij de Spoorslag worden gekapt Beeld Gemeente Amsterdam
De 630 bomen vlakbij de Spoorslag worden gekaptBeeld Gemeente Amsterdam

Voor het bouwen van de Brittenpassage, een extra deel bij station Amsterdam Zuid, worden vanaf 26 februari bomen gekapt. Het zagen en versnipperen van het hout kan geluidshinder veroorzaken.

Het is de bedoeling dat er ook weer groen terugkomt voor de gekapte bomen. Dat zal wel in iets minder groten getale zijn, het gaat om 2500 tot 4000 nieuwe bomen die geplaatst worden in het gebied.

Regels
In de stad gelden regels voor het kappen van bomen. Elke boom die verdwijnt moet vervangen worden door een boom van gelijke waarde.

De 14.4000 bomen komen niet terug, maar de waarde van de gevelde bomen wordt berekend en hiervoor wordt nieuw groen in de plaats gezet. Dit zijn niet alleen bomen, maar ook bijvoorbeeld klimplanten en oeverbeplanting.

Een impressie van het project: 'Zo ziet de Zuidas er in 2028 uit'

26 februari tot en met 2 maart zijn de bomen bij de Arnold Schönberglaan aan de beurt Beeld Gemeente Amsterdam
26 februari tot en met 2 maart zijn de bomen bij de Arnold Schönberglaan aan de beurtBeeld Gemeente Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden