'Bomen Ringdijk zijn bedreiging'

Bomen op de Ringdijk, moeten ze weg of niet? Foto FLoris Beeld
Bomen op de Ringdijk, moeten ze weg of niet? Foto FLoris

AMSTERDAM - Het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) wil zeven beeldbepalende bomen op de Ringdijk in Oost kappen. Ze vormen een bedreiging voor de veiligheid van de dichtbevolkte Watergraafsmeer.

Als de vijf kastanjebomen, de es en de sierkers tijdens een storm allemaal omwaaien en gaten in de dijk veroorzaken, dan zou het doorgaans rustig kabbelende water van de Ringvaart in Oost, wel eens met grote snelheid de diepgelegen Watergraafsmeer in kunnen lopen. ''Dat zou een ramp betekenen,'' zegt Bob Reuvers van het hoogheemraadschap. Reuvers geeft aan dat de kans op een doorbraak nu één keer in de tweehonderd jaar is. ''Volgens de door de provincie vastgestelde normen is dat risico te groot.''

Omwonenden verzetten zich al jaren tegen de voorgenomen kap omdat ze betwijfelen of de noodzaak daarvoor wel echt bestaat. Bewoner Gerrit Jolink weet zich nog te herinneren wat voor 'paniekvoetbal' werd gespeeld na de dijkdoorbraak in Wilnis, zomer 2003. ''We kregen toen een brief waarin stond dat de volgende dag alle bomen op de dijk gekapt zouden worden.'' Dat zou nodig zijn om een herhaling van 'Wilnis' te voorkomen; een dijk zonder obstakels biedt immers een kleinere kans op doorbraken.

Dijkgraaf Johan de Bondt die zowel Wilnis als de Ringdijk in Oost binnen zijn gebied heeft liggen, wilde destijds het zekere voor het onzekere nemen en alle bomen - ongeveer 150 stuks - van de Ringdijk verwijderd hebben.

Na massaal verzet van omwonenden is die kaalslag toen voorkomen, reden voor bewoonster Sylvia Verhulst om de voorgenomen kap van de zeven bedreigde bomen ook in twijfel te trekken. ''Ik vind dat getest moet worden of ze ook echt zo gemakkelijk kunnen omvallen.''

Intussen zit het stadsdeelbestuurder Sharona Ceha (Méérbelangen) met de kwestie in haar maag. ''Ik wil de bomen niet kwijt,'' zegt ze, maar de kans dat de kapvergunning niet wordt verleend is uiterst klein omdat drie onderzoeksrapporten de zeven bomen als risico benoemen.

Het AGV heeft tot 2015 de tijd gekregen om de normen die in 2006 in de nasleep van de dijkdoorbraak in Wilnis voor provinciale dijken zijn vastgesteld, uit te voeren. Voor de overige bomen op de dijk zou een uitsterfbeleid moeten gaan gelden.

Dat het hoogheemraadschap van de risicovolle bomen af wil wordt nog eens gevoed door de uitspraak van het gerechtshof van Amsterdam die in juni oordeelde dat het hoogheemraadschap verantwoordelijk is voor de dijkdoorbraak in Wilnis en daarom de schade moet betalen. Het AGV is daartegen in beroep gegaan. (JOOST ZONNEVELD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden