Plus

Bomen planten gebeurt ook in zinderende hitte

De mussen vallen van het dak, Nederland verandert langzaam in een steppe en Henk Werner plant bomen in Slotervaart. Kan dat met deze temperaturen?

Hans van der Beek
Een boom planten bij hoge temperaturen kan, maar er worden wel wat maatregelen genomen. Beeld Jesper Boot
Een boom planten bij hoge temperaturen kan, maar er worden wel wat maatregelen genomen.Beeld Jesper Boot

Henk Werner wijst naar een rij iele boompjes in de Hendrik van Wijnstraat. "Er is nu eenmaal aan de bewoners beloofd: als we groen weghalen, krijgen jullie ook snel groen terug."

Werner (65) is adviseur van Pius Floris Boomverzorging, het bedrijf dat in opdracht van de gemeente de Hemsterhuisbuurt voorziet van nieuw groen. Drie weken geleden zijn honderd bomen gekapt. Ze waren te groot en de wortels hadden te weinig ruimte.

Twee weken geleden is begonnen met het planten van de nieuwe bomen, zo'n tien per dag. Ook toen in de zinderende hitte.

Hoe reageren voorbijgangers als ze hem en zijn collega's daar in de brandende zon en tijdens de waterschaarste bomen zien planten? Werner, grote glimlach: "Ze vragen of we wel goed bij ons hoofd zijn."

Toch is het goed mogelijk ook onder deze weersomstandigheden nieuwe bomen te plaatsen, al zijn wel extra maatregelen nodig. Zo zijn de jonge bomen bij de kweker speciaal boven de grond gehouden en druppelde voortdurend water in de kluit.

Werner: "Ze lagen aan het infuus."

En eenmaal gepland houdt een monitorsysteem secuur bij hoe nat de grond is. Eén monitor zit zestig centimeter in de grond en een andere dertig centimeter.

Juiste verhouding
Werner laat een app op zijn mobiel zien ('Project Amsterdam Hemsterhuisbuurt') met allemaal schijven en daar omheen een groene of rode rand. Zolang de rand groen blijft, hebben de bomen in dat stukje straat voldoende water.

Werner: "Als de monitor minder dan tien procent aangeeft, zeg ik tegen de mannen: lekker water geven." De bomen hier in de Hendrik van Wijnstraat hebben het goed, ze zitten op 29 procent. Ze hebben vanochtend dan ook water gekregen.

Werner graaft een monitor uit; een kleine koker met twee flinke pinnen. Aan het uiteinde van zo'n pin zit de monitor. "Kijk maar," zegt hij. "Precies dertig centimeter."

Hij legt een pin langs een stoeptegel. Stoeptegels zijn dertig centimeter. Het werkt ook met een gemiddelde schoen.

"Het is de kunst om de juiste verhouding van water en zuurstof te krijgen. Als er te veel water in de grond zit, zit er te weinig zuurstof. Water moet tussen de 10 en 19 procent zitten, zuurstof tussen de 16 en 20 procent. Het is een kwestie van balans zoeken."

Vleermuis
Om de hoek in de Emanuel van Meterenstraat zijn een aantal bomen nog niet gekapt, omdat er vleermuizen in zitten. Onderweg: "Ik kan niet door de stad lopen met bekenden. Dan zeggen ze: 'Heb je hem weer met zijn bomen'. Ik heb er ook zóveel geplant."

Hij wijst naar oude bomen met te weinig en te gele bladeren. "Bomen horen niet in de stoep, maar ja. Ik ben een groot voorstander van opruiming van zoveel mogelijk verharding. Waarom moet die stoep zo breed?"

Hij wijst naar een rand van een stoep, vol met onkruid. "Dat onkruid zit daar, omdat op dat stuk niet wordt gelopen. Haal dat stuk stoep er dan uit, denk ik dan. Ik noem dat GBV. Gewoon boerenverstand. Gewoon bomenverstand mag ook."

Bomenadviseur Henk Werner is bezig nieuwe bomen te planten in Nieuw-West. Beeld Jesper Boot
Bomenadviseur Henk Werner is bezig nieuwe bomen te planten in Nieuw-West.Beeld Jesper Boot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden