Bomen Marnixkade gekapt: 'Gevaar voor de omgeving'

Maandag worden zes bomen aan de Marnixkade gekapt. De kademuren zijn slecht en dreigen te verzakken, waardoor de bomen een gevaar vormen.

Civiel technicus: 'We hebben er alles aan gedaan de bomen zo lang mogelijk te sparen'Beeld ANP

Omwonenden probeerden vrijdag bij de rechtbank de gemeente tot andere gedachten te brengen.

Het ziet er best knus uit: ambtenaren van de gemeente Amsterdam turen samen met bewoners van de Marnixkade op een monitor om aan voorzieningenrechter Van Waterschoot te laten zien welke bomen dreigen te verdwijnen. Er is wat onenigheid over welke van de bomen nu wel zullen worden gekapt, en welke niet.

Kademuren
Wanneer het de rechter duidelijk is geworden, zet ze de zitting voort. "We zijn bang voor het 'Houtmankade-­effect', waar alle bomen zijn gekapt," zegt bewoner Remco de Waart. "Dat is voor ons een horrorscenario."

De afgelopen week kregen de bewoners van de Marnixkade een brief op de mat over de slechte staat waarin de kademuren verkeren. Met name de bocht bij de Bullebakbrug is slecht.

Om verdere verzakking tegen te gaan, moeten per direct zes bomen gekapt worden, meldt de brief. Dat was tegen het zere been van een groep van negentig buurtbewoners, die vinden dat ze voor een voldongen feit zijn gesteld en eraan twijfelen of er hier wel sprake is van noodkap.

"We hebben er alles aan gedaan de bomen zo lang mogelijk te sparen," zegt een civiel technicus van de gemeente Amsterdam, "maar begin juni werd de situatie zo acuut dat er geen redding meer was."

Wortels
De bomen zouden er hoe dan ook maar tot 2018 staan, wanneer de gehele renovering van de kademuren op de rol staat. De wortels van de bomen zitten diep in de kademuren, en kunnen leidingen aantasten als de bomen omvallen door het verder verzakken van de kade.

Het lot van de bomen is vrijdag snel bezegeld en maandag worden ze dus geveld. "Er is hier inderdaad sprake van noodkap, omdat er een gevaar voor de omgeving, mensen en goederen is," licht rechter Van Waterschoot haar besluit toe.

De bewoners horen het gelaten aan. "Jammer dat het tot de rechter heeft moeten komen, als de communicatie vanuit de gemeente beter was geweest hadden we er eerder vrede mee kunnen hebben," zegt De Waart. "Nu moeten we nog snel foto's maken van de bomen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden