PlusColumn

Bombardeer de zondag met regenbogen

Roos Schlikker
Roos Schlikker Beeld Oof Verschuren
Roos SchlikkerBeeld Oof Verschuren

'O Heer mijn God ook deze nacht zijt loof en eer U toegedacht. Omdat Gij dag en duister schept en ons het licht gegeven hebt.'

Ja, God, kent U het nog? Het lied waarmee ik U op christelijke basisschool De Bonkelaar wekelijks toezong? Ik kneep mijn oogjes stijf dicht, pogend de begeleidingsblokfluit van juffrouw Stuurman te negeren, en wendde mij rechtstreeks tot U. Here wilt U altijd voor mij blijven zorgen?

'Om Christus' wil doe mij niet aan, het kwaad dat ik U heb gedaan,
veeleer vergeef mij, Heer, en geef, dat ik voortaan in vrede leef.'

Ach, als puber schoof ik U cynisch ter zijde. Op mijn anarchistische middelbare school was U taboe. U bestond niet en wie wel geloofde was niet goed snik. Maar U bent mijn huis weer binnengetreden. "Ik geloof in de heer!" schalde mijn zoon laatst in bad, gevolgd door talloze vragen. "Maar waarom bestaat het leven?" "Vindt God iedereen lief?" "Sprak Jezus Engels?"

Ik vind het best dat U weer langs zeilt. Ik heb geen idee of U verzonnen bent, maar ook als fantasie heeft U bestaansrecht. Iedereen heeft bestaansrecht. Zo heb ik dat geleerd. Of je van God het hogere maakt, natuurkrachten of kabouter Plop is irrelevant. Wanneer je in liefde gelooft, mag je Hem voor mijn part God noemen.

Maar wat als mijn jongen later van een jongen houdt? Hoe vertel ik hem dat minnekozende mannen van gebouwen worden gesmeten, uit Allahs naam? Of bent U dat niet? Hoe zeg ik dan dat godsverdwaasden een manifest ondertekenden waarin staat dat homo's en transgenders er niet bij horen? Dat U bestaansrecht heeft. Maar zij niet.

Ik kan het mijn kind niet uitleggen. In Johannes 4:18 staat: 'De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde geen werkelijkheid geworden.' Maar juist relifundamentalisten zijn bang. Voor wat ze niet kennen of misschien wel al te goed. Bang. En in iemand die angst kent, is de liefde geen werkelijkheid geworden.

Wat maak je je druk, zeggen mensen. Godsgekkies met archaïsche meningen, laat ze. Maar sommige meningen slaan butsen in de ziel. In Netflixspecial Nanette toont comédienne Hannah Gadsby welke. Deze lesbienne groeide op in Tasmanië waar homoseksualiteit als godszonde werd beschouwd.

Ze is verkracht, in elkaar gebeukt, durfde niet naar de politie. Omdat ze zich geneerde. Voor zichzelf. "Dat gebeurt er als je het ene kind onderdompelt in schaamte en het andere toestemming geeft te haten."

O Heer mijn God. Wanneer angst leidt tot haat, is Uw schepping verloren. Er zit dus maar één ding op. Bombardeer zondag de wereld met regenbogen. Schijn het licht van alle kleuren in de ogen van hen die de liefde niet kunnen zien. Doe het. Of U bestaat of niet. Het is broodnodig.

'De dromen gaan hun eigen weg, neem Gij het duister dreigen weg.
Verjaag de wolven van Uw schaap, want ik ben weerloos als ik slaap.'

Roos Schlikker (1975) is journalist en schrijfster van boeken en toneelstukken. Elke zaterdag schrijft ze een column voor Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden