Bom vol duiten

THEODOR HOLMAN

De marathon van Amsterdam. Ik kon niet via de normale weg van het centrum naar mijn huis komen. De tram die ik nodig had, reed niet. Eenmaal thuis moest ik snel de hond uitlaten in het park. Kon ik het Vondelpark niet oversteken. Misschien kleine ongemakken, maar toch.

Ik vroeg mij af: 'Wat hebben we in hemelsnaam aan die marathon? Levert het 'nieuws' op?'
Nou, ik zal u vertellen wat het nieuws is: Getu Feleke uit Ethiopië heeft de marathon gewonnen.

Daar hoort u van op, is het niet? Zeker als u hoort wie er tweede werd: Wilson Chebet. Ook uit Ethiopië. En nummer drie - dat wilt u ook vast weten - werd Chala Dechase. Inderdaad, ook uit Ethiopië. Echt nieuws, vindt u niet?

Wat levert zo'n marathon nog meer op?

Aanzien? Nou, ik heb eens naar de Duitse en Engelse sportprogramma's gekeken. Nergens de marathon van Amsterdam.

Wat levert het dan op?

Wat je altijd hoort, is dat het voor de kleine middenstander zo goed is. Die verkoopt meer met zo'n marathon. Maar als dat zo is, waarom hou je die marathon dan op zondag, als de meeste winkels dicht zijn?

Ik durf zelfs verder te gaan. Zo'n marathon van Amsterdam kost ons een bom vol duiten. Ik zag vele, vele, vele extra mensen van de gemeente aan het werk. Ze waren al vroeg bezig met het zetten van hekken, het hangen van rood-witte linten, het plaatsen van tafels en ik weet niet wat al meer. Wat heeft dat gekost? En dan wel alle kosten graag meenemen: want ik zag extra motoragenten, helicopters van de politie, extra ambulancepersoneel.

Kortom: ik denk dat dit Amsterdam eerder een paar miljoen heeft gekost dan dat het iets heeft opgeleverd.

Nou is dat helemaal niet erg, als ik niet in de krant nu weer eens zou lezen dat Amsterdam driehonderd miljoen te kort heeft, dan weer dat het GVB bijna failliet is en er geen bouwplan meer uitgevoerd kan worden, omdat het vereveningsfonds een duizelingwekkend groot gat kent van meer dan 360 miljoen.

Is het niet verstandiger om iets te verzinnen voor de stad waaraan we iets verdienen, inplaats van dat we er geld aan verliezen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden