Bom onder nieuw bestuurlijk stelsel: 'Liefdeloos compromis'

Net voordat de raad over een nieuw bestuurlijk stelsel stemt, roept de commissie-Brenninkmeijer de Amsterdamse politiek op geen steun te geven aan het voorstel van het college.

Patrick Meershoek
null Beeld anp
Beeld anp

Een liefdeloos compromis, noemt de commissie-Brenninkmeijer de nieuwe opzet voor het lokaal bestuur in Amsterdam. In een brief roept de commissie de politieke partijen in de gemeenteraad op geen steun te geven aan het voorstel van het college voor een nieuw bestuurlijk stelsel.

De gemeenteraad neemt donderdag een besluit over het opdoeken van de huidige bestuurscommissies in de stadsdelen.

Zij maken volgens de plannen na de verkiezingen van maart plaats voor stadsdeelcommissies, die de door het college benoemde bestuurders gevraagd en on­gevraagd van advies mogen voorzien.

'Aanbevelingen genegeerd'
De nieuwe opzet voor het lokaal bestuur komt voort uit de evaluatie die de commissie-Brenninkmeijer onder voorzitterschap van oud-­ombudsman Alex Brenninkmeijer in 2016 presenteerde.

Nu de gemeenteraad op het punt staat zijn fiat te geven aan het nieuwe stelsel, zegt de commissie: doe het niet.

De commissie stelt vast dat niet één partij enthousiast is over het nieuwe bestuurlijk stelsel, en dat de politiek helemaal niets heeft gedaan met de aanbevelingen uit haar advies: bijvoorbeeld door burgers een grotere stem te geven bij besluiten hoe een buurt wordt heringericht.

Dat die aanbevelingen zijn genegeerd, kwam niet als een verrassing, schrijft de commissie in de brief.

'We voorspelden dat ons rapport, naar Amsterdamse traditie, door de politiek zou worden gebruikt om in te 'shoppen'. Immers, op die manier is het eenvoudig politiek strijden.'

Sterk gepolitiseerde cultuur
Het resultaat is dat het nieuwe bestuurlijk stelsel een schoolvoorbeeld is geworden van de sterk gepolitiseerde cultuur in het Amsterdamse bestuur, een cultuur die de commissie in haar rapport juist aan de kaak wilde stellen.

'Maatschappelijke problemen worden in de Stopera vooral gezien als grondstof voor een politiek spel. Geen inhoudelijk debat over relevante thema's voor de Amsterdammer, maar partijpolitiek en persoonlijke belangen.'

Het besluit over het nieuwe stelsel uitstellen biedt de politiek een kans er alsnog voor te kiezen de lokale democratie werkelijk te verbeteren.

Wat de commissie betreft, blijven de huidige bestuurscommissies bestaan en worden de komende vier jaar gebruikt om samen met bewoners allerlei nieuwe vormen van democratische vernieuwing uit te proberen.

'Dat kan door bewoners te loten, door bewoners in bestuurscommissies te kiezen,' schrijft de commissie. 'Door maatschappelijk initiatief serieus te nemen. En door dat per gebied, per stadsdeel en per moment te laten verschillen, doe je ervaring op met wat werkt en waarom.'

Dat is ook het medicijn tegen de werkelijke kwaal: de politieke cultuur in Amsterdam. 'Die kan alleen worden doorbroken door (...) anderen toe te laten tot het exclusieve genootschap op de Stopera.'

Lees ook de analyse: Het kan natuurlijk gewoon goed gaan

Gevraagd en ongevraagd advies

Als de plannen van het college voor een nieuw bestuurlijk stelsel morgen worden aangenomen, houden de ­huidige bestuurscommissies in de stadsdelen na de verkiezingen van maart op te ­bestaan.

Daarvoor in de plaats komen stadsdeelcommissies met vier leden per gebied. Amsterdam telt in totaal 22 ­gebieden. Deze leden worden gekozen door de bewoners van hun gebied.

De stadsdeelcommissies komen twee keer per maand samen met de benoemde bestuurders van het stadsdeel. Zij mogen gevraagd en ongevraagd advies geven. Deze adviezen worden door het dagelijks bestuur door­gestuurd naar het college en de gemeenteraad en moeten worden meegewogen.

Hoewel de stadsdeelcommissies in de oorspronkelijke opzet vooral bedoeld leken voor betrokken buurtbewoners, heeft de gemeenteraad eerder dit jaar geregeld dat ook politieke partijen met een lijst kunnen meedoen aan de stadsdeelverkiezingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden