Review

Bolt ***

null Beeld

Regie: Byron Howard, Chris Williams
Engelse stemmen: John Travolta,
Susie Essman, Mark Walton
Nederlandse: Peter Paul Muller,
Georgina Verbaan, Carlo Boszhard

In Disney's animatiefilm Bolt raakt een in een tv-serie spelende superhond in een zware identiteitscrisis als hij erachter komt dat hij geen superhond is. De moraal: verwar Hollywood niet met het echte leven.

Bevinden we ons in een James Bondanimatiefilm? Het witte hondje Bolt, type schapendoes, wordt met zijn baasje, het meisje Penny, achtervolgd door monsterlijke helikopters en vervaarlijke motoren. De twee lijken geen kans te hebben, maar als Bolt hard blaft, heeft dat de kracht van een orkaan, zodat alle vijanden worden weggeblazen.

Bolt is de superster in een tv-serie, maar net als Jim Carrey's personage in The Truman show, weet hij niet dat hij een rol speelt. Het hondje denkt echt dat hij een soort Batman is. De producenten verzwijgen de gewone wereld voor hem, omdat Bolts overtuiging dat hij een superhond is, authentieke acteerprestaties oplevert. Als Bolt door toeval toch in de buitenwereld belandt, en door een nog groter toeval in New York terechtkomt, stort zijn wereld in als hij ontdekt dat hij een gewone hond is.

Dat Bolt pittiger vermaak is dan we gewend zijn van Disney, is te danken aan John Lasseter. De creatieve man achter animatiestudio Pixar (Finding Nemo, Ratatouille, Wall-e) heeft het bij Disney artistiek voor het zeggen sinds de studio twee jaar geleden Pixar overnam. Bolt is Lasseters eerste Disneyfilm waarop hij zijn stempel drukte.

Het zorgt ervoor dat Bolt een ambivalente strekking heeft. De film wil dat we tevreden zijn met ons alledaagse leven, maar laat Bolt aan het einde toch nog even een echte heldendaad verrichten. Ook de satire op Hollywood, door de hamster de meest intimiderende plek op aarde genoemd, is halfslachtig: van de makers mogen we niet in Hollywoods schijnwereld geloven, maar moeten we wel massaal Bolt bezoeken. Daarbij kunnen we kiezen tussen gewone en 3D-vertoningen. (JOS VAN DER BURG)

www.disney.nl/films/bolt

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden