Bolt flitst door Vogelnest

Foto EPA/Peter Klaunzer Beeld
Foto EPA/Peter Klaunzer

PEKING - De spectaculaire openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking is zaterdagavond in het Vogelnest overvleugeld door de Jamaicaan Usain Bolt. De 21-jarige sprinter flitste voor 90.000 uitzinnige toeschouwers op de 100 meter naar goud en een wereldrecord.

Zijn 9,69 seconden in het windstille stadion had echter beduidend sneller kunnen zijn als het sprinttalent uit de Cariben niet zo nadrukkelijk van zijn zege had willen genieten. Bolt dook driehonderdste onder zijn eigen toptijd van eind mei jongstleden, de concurrentie ademloos achterlatend.

De explosie van Bolt zorgde in zijn eigen land - waar sprinten nagenoeg even populair is als voetbal en cricket - voor een ongekende massagekte. Bolt werd de eerste Jamaicaanse olympisch kampioen op de 100 meter, een prestatie die lange tijd leek voorbestemd voor Asafa Powell. De 25-jarige landgenoot van Bolt was tot mei wereldrecordhouder en had zijn zinnen gezet op een eerste grote internationale titel. Zoals hem in het verleden vaker overkwam, lukte het Powell zaterdagavond Chinese tijd niet op het juiste moment zijn bejubelde versnelling te etaleren. Powell eindigde slechts als vijfde, nog achter de Antilliaan Churandy Martina, die voor de derde keer in twee dagen het Antilliaans record scherper stelde (9,93).

Bolt zorgde voor een magische avond op het koningsnummer, dat sinds sinds de (doping)zege van Ben Johnson op de Spelen van Seoul (1988) vele grote kampioenen opleverde maar evenzoveel geruchtmakende dopingzaken. Justin Gatlin, olympisch kampioen in Athene, is er slechts één voorbeeld van. De Amerikaan zit momenteel een schorsing uit.

Bolt, een van de zes sprinters uit de Cariben die in de eindstrijd stonden, haalde dit seizoen zijn coach over een uitstapje naar de 100 meter te maken. De jonge Jamaicaan imponeerde tot dit jaar op de 200 meter. Na zijn wereldrecord op de 100 meter op 31 mei in New York lieten beiden lange tijd in het midden of Bolt in Peking op beide afstanden zou uitkomen. Nu kan hij op de dag dat hij 22 jaar wordt, 20 augustus, de dubbel binnenhalen. Dan staat de eindstrijd van de 200 meter op het programma en wordt duidelijk of zeven sprintronden niet te veel van zijn krachten hebben geëist.

Bolt zelf was zaterdag overtuigd van zijn kansen op de 200 meter. Het stadion galmde nog na van extase toen de vraag werd gesteld of Bolt in staat zou zijn in Peking ook het twaalf jaar oude wereldrecord van Michael Johnson (19,32) uit de boeken te lopen. Zelf was hij er niet mee bezig, luidde het antwoord. ''Ik heb nog tijd genoeg om wereldrecords te lopen'', zei de kampioen die 19,67 als persoonlijk record op de 200 heeft staan.

Daarom maakte het hem ook niet uit dat de klok zaterdag op 9,69 seconden was blijven staan. Halverwege wist Bolt al dat hij zou winnen, hij genoot van de laatste dertig meter. Hij keek om zich heen, stak de armen hoog in de lucht en liep de laatste meters ontspannen uit. Dat hij daarmee honderdsten van een seconde verspeelde, deed hem niets. ''Het ging me nu puur om het winnen. Met meer was ik niet bezig'', klonk het ogenschijnlijk onverschillig.

Bolt wil de dubbel, net als de vermaarde Amerikaan Carl Lewis in 1984 in Los Angeles deed. Het gemak waarmee hij zaterdag Richard Thompson (Trinidad) en de Amerikaan Walter Dix naar de overige podiumplaatsen verwees doet het mooiste beloven. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden