PlusAchtergrond

Bolsonaro wil eerst excuses, dan pas hulp

De 20 miljoen euro die de G7-landen afgelopen weekend besloten uit te trekken voor de bestrijding van bosbranden in de Amazone wil Bolsonaro niet zonder meer accepteren. Eerst moet Macron zijn excuses maken aan de Braziliaanse president.

De Braziliaanse president hoeft de 20 miljoen euro die de G7-landen willen uittrekken aan de bestrijding van de branden in het Amazonegebied niet. Tenzij Macron het boetekleed aantrekt.Beeld AFP

Het geld kan hij goed gebruiken. Een paar dagen geleden zei de Braziliaanse president Jair Bolsonaro nog dat het zijn regering aan middelen ontbrak om de branden in de Amazone te blussen. Zelfs voor het sturen van tientallen brandweerlieden zou geen geld zijn, zei hij tegen journalisten.

Maar toen de G7 – de groep van grote westerse industriële landen – tijdens hun top in Biarritz afgelopen weekend aanboden de Braziliaanse president te komen helpen, sloeg hij dat aanbod aanvankelijk af. Althans, dat suggereerde zijn stafchef Onyx Lorenzoni. “Het geld kan beter gebruikt worden voor het bebossen van Europa,” zei hij. Hij voegde eraan toe dat Brazilië bovendien niet op lessen uit Parijs zit te wachten. “Macron kan niet eens een brand in een kerk die deel uitmaakt van het werelderfgoed voorkomen,” sneerde Lorenzoni verwijzend naar de brand in de Notre-Dame afgelopen april. “En hij wil ons de les lezen?”

Dat Bolsonaro in deze kwestie zijn pijlen vooral richt op Macron, maakte hij gisteren zelf duidelijk. “We hebben niet zozeer iets tegen de G7, maar vooral tegen de president van een van de G7-landen,” zei hij. Macron moet zijn beledigingen intrekken, vindt hij. “Hij noemde mij een leugenaar.” Bolsonaro doelt daarmee op Macrons aantijging dat de president niet eerlijk zou zijn geweest over zijn inspanningen om ontbossing tegen te gaan.

Volgens de Braziliaanse president trekt zijn Franse collega bovendien ‘de soevereiniteit van het Amazonegebied in twijfel’. Bolsonaro stoort zich al langer aan de bewoordingen van de Franse president als het om de Amazone gaat. ‘Ons huis staat letterlijk in brand’, twitterde Macron vorige week. Ook noemde hij de Amazone ‘de longen van onze planeet’ en plakte de branden het etiket van ‘globale crisis’ op. De Braziliaanse president beschouwt de branden juist als een interne kwestie. Hij beschuldigt de Europese landen er regelmatig van voet aan de grond te willen krijgen in de grondstofrijke Amazoneregio voor hun eigen gewin.

Ook had hij kritiek op het uitnodigingsbeleid van Macron, die als gastheer optrad bij de G7. “De suggestie van de Franse president dat kwesties rondom de Amazone bediscussieerd moeten worden op de G7 zonder deelname van de landen uit de regio, riekt naar een koloniale mentaliteit die ongepast is in de 21ste eeuw,” twitterde hij voorafgaand aan de top in Biarritz. Vanuit Parijs is nog niet gereageerd op de voorwaarden die Bolsonaro aan de hulp heeft gesteld. Eerder benadrukte Macron wel dat het fonds ‘een teken is van vriendschap, niet van agressie’.

Persoonlijke vete

De confrontatie tussen Bolsonaro en zijn Franse evenknie kreeg wel een heel persoonlijk tintje toen op Facebook een foto van Macrons 66-jarige echtgenote opdook naast de vrouw van Bolsonaro, die bijna dertig jaar jonger is. ‘Begrijp je nu waarom Macron Bolsonaro aan het vervolgen is?’ stond er op de bijgevoegde tekst.

Op de foto kwam een reactie van het account van Bolsonaro waarin grappend werd gesuggereerd Macron niet nog verder te vernederen. De Franse president deed het bericht af als ‘extreem respectloos’ en ‘treurig’. De Braziliaanse schrijver Paulo Coelho schaamde zich voor de weinig diplomatieke taal van ‘zijn’ president en bood de Fransen en Macrons vrouw in het bijzonder via een filmpje op Twitter zijn excuses aan: ‘Pardonnez-moi mille fois’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden