Massih HutakBeeld Artur Krynicki

BoLo? Zeg het niet, het is Bos en Lommer

PlusMassih Hutak

Ik heb een afspraak in Bos en Lommer en besluit een half uur eerder te arriveren om nog even rond te kunnen lopen op de markt. Nadat ik in 2011 uit huis was gegaan, heb ik zes jaar als een stadsnomade van tijdelijke plek naar tijdelijke plek getrokken. Van 2012 tot 2013 zat ik in Bos en Lommer.

Dat was niet echt een van mijn topjaren. Ik faalde op alle denkbare vlakken. Als ik weer eens moest kiezen tussen eten kopen of de huur betalen, kon ik soms op de markt terecht om boodschappen te doen op de pof. Precies zoals ik dat gewend was bij Yahya in Noord. En door de hartelijkheid waarmee ik altijd een warm bord mocht komen eten bij Bir Tat op de Bos en Lommerweg, voelde dit tussenstation soms als thuis.

Het waren deze dingen die mij in die onrustige tijd kalmeerden en me een veilig gevoel gaven. Nu loop ik op een haast leeg plein en zie ik hoogstens vier marktkramen. De leegte wordt vrijpostig gevuld met allemaal intimiderende banners en logo’s met ‘BoLo’ erop. I am BoLo. You are BoLo. We are BoLo.

BoLo is voor oude inwoners van Bos en Lommer hetzelfde als ‘pontje’ voor echte Noorderlingen. Doe het niet. Zeg het niet. Probeer het niet. Gewoon niet doen. Het is Bos en Lommer.

Iets verderop wordt er zelfs geadverteerd met ‘Bois et Lombre’. De afkortingsziekte, de ver-engelsingsziekete en de ver-fransingsziekte binnen een straal van een paar honderd meter. Ja, het gentrificatie­monster heeft zich hier diep genesteld.

De banners en logo’s zijn afkomstig van vastgoedbedrijf City Real Estate, die Bos en Lommer in de uitverkoop doet met holle frasen als ‘fusion flavoured, locally represented’.

Wat betekent dat?!

Het wordt erger: ‘Wist je dat we in Nederland meer dan 200 verschillende etnische achtergronden ­hebben? In het Bos en Lommergebied zijn dat er maar liefst 167 en daarmee is dit gebied het meest multiculturele gebied van Amsterdam. Wij zien die diversiteit als een groot pluspunt voor het creëren van unieke belevingen.’

Op de foto’s bij deze tekst staan close-ups van meisjesvlechten en een oude, kleurrijk geklede zwarte dame met haar boodschappenkar.

Los van dat het feit dat het taalkundig nogal gebrekkig is – drie keer het woord ‘gebied’ in één zin – wordt ons hier in feite een wijksafari beloofd. De diversiteit van Bos en Lommer, dat overigens steeds homogener wordt omdat de marktmensen straks failliet zijn en de oude bewoners langzaam worden weggedrukt, heeft dus als voornaamste waarde het ‘creëren van unieke belevingen’. Alsof je Pretpark Bos en Lommer inloopt voor de Diversiteits­attractie.

Ik heb me lang ingehouden over andere stadsdelen, maar gentrificatie is geweld en de misdadigers moeten worden aangepakt. Y’all gone learn vanaf nu. Voor de liefhebbers van anglicismen en afkortingen, heb ik nog één tip: google even ‘GTFOH’.

Rapper en schrijver Massih Hutak (28) schrijft columns voor Het Parool.

Reageren? m.hutak@parool.nl

Lees ook:
Succession is een gruwelijk goed geschreven serie
12 Angry Men op z’n Nederlands: 12 Boze Burgers
Moeten we gemengde klassen verplicht stellen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden