Bolle Jan: Blij met rol als vader van

'Bolle Jan' in 1971 op het IJsselmeer, waar hij tijdens een vaartocht een gouden plaat krijgt uitgereikt voor zijn elpee 'Vize Verse'. Foto ANP/Cor Mulder Beeld
'Bolle Jan' in 1971 op het IJsselmeer, waar hij tijdens een vaartocht een gouden plaat krijgt uitgereikt voor zijn elpee 'Vize Verse'. Foto ANP/Cor Mulder

Op RTL Boulevard las Albert Verlinde maandag de eerste reacties voor op het overlijden van Bolle Jan. Gordon was 'helemaal stuk'. Gerard Jolink was 'geschokt' en Anita Meijer noemde de dood van vader Froger 'niet te bevatten'. Maar op het Rembrandtplein hadden ze het zien aankomen. Dochter Nancy, die samen met haar man Ron in het café van haar vader staat, was zondagavond al een beetje stilletjes geweest.

Sommigen hadden het niet willen zeggen, maar sinds tante Mien in april aan een hartstilstand was overleden, vreesden ze dat Jan Froger het niet lang alleen zou redden. ''Die twee waren zo verknocht aan elkaar. Zij was in alles zijn rechterhand,'' weet oud collega Leen Engelsman van de Rembrandtbar even verderop. ''Volgend jaar zouden ze vijftig jaar zijn getrouwd,'' zegt Eddie Hoorenman, de accordeonist van het Rembrandtduo, die eerder in de Shorts of London met Manke Nelis speelde.

René Froger was lange tijd 'de zoon van'. Froger zong in de bar van zijn vader totdat het café aan de Korte Reguliersdwarsstraat te klein voor hem werd. Daarna werd Bolle Jan de vader van René. Apetrots was Bolle Jan op zijn zoon en op zijn beide dochters. En met plezier zag hij hoe René het grote geld bij elkaar zong terwijl hij zelf destijds als jong artiest alleen van fooien moest rond zien te komen.

Als negenjarig jongetje uit de Jordaan kreeg hij voor het eerst een accordeon in handen en al gauw speelde hij op bruiloften en partijen. In 1960 trouwde hij met Mien en in datzelfde jaar werd René geboren.

Omdat er brood op de plank moest komen, werd hij timmerman totdat hij in café De Kuil in de Oude Brugsteeg ging spelen. Daar vermaakte hij de bezoekers met pikante liedjes als 'Marie de Bie uit Zierikzee loopt altijd in haar negligé' en 'D'r was een meissie uit Naarden, die had een grote behaarde'.

Nadat zijn eerste plaat, Vize Verze, goud was geworden, nam zijn carrière zo'n vlucht dat hij met Mien een café in de Tweede Nassaustraat kon overnemen. En daarmee was café Bolle Jan geboren. Elf jaar later verhuisden ze naar het huidige pand naast eetsalon Van Dobbe.

Lydia Heij kwam er geregeld voor een slok na haar werk bij Van Dobbe. ''Het café was een springplank voor jong talent. Niet alleen René is er begonnen. Ook Wolter Kroes en Robert Leroy.''

Vooral in het begin zat Bolle Jan er achter zijn accordeon en zong tante Mien terwijl de jonge René achter de tap stond. Ze maakten ook plaatjes, zoals Kleine blonde Mariandel, Tranen op Schiphol en De Zuiderwind.

''Zijn accordeon was zijn alles. Hij kon er zelfs Franse walsjes op spelen,'' weet collega Hoorenman, die zelf op de zilveren bruiloft van Jan en Mien speelde. En dus werd Bolle Jan ook gevraagd door artiesten als Johnny Jordaan, Willy Alberti en Leo Fuld.

De laatste jaren deden de Frogers het rustiger aan. Ze verdeelden hun tijd tussen hun huis bij Benidorm en hun flat in Buitenveldert. En ze zaten te glimmen op de ereplaatsen van de Arena als de Toppers optraden. In hun café kwamen ze nauwelijks meer. 'Wegens familieomstandigheden gesloten', luidde maandag het bordje achter het raam. (FRANS BOSMAN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden