Bolland start meldpunt voor klachten over Buma Stemra

Componist Rob Bolland en een groep medegedupeerden die hem steunen, kondigen dinsdagmiddag na de zitting van de Rechtbank in Haarlem, de Top 10 eisen en doelen van hun nieuwe organisatie 'KleanMusik' aan. Daarbij kondigt de organisatie ook de start van een onafhankelijk landelijk Buma-Stemra klachtenmeldpunt aan.

Coen Brandhorst
Rob Bolland (L) en een medestander bij de rechtbank van Haarlem. Beeld ANP
Rob Bolland (L) en een medestander bij de rechtbank van Haarlem.Beeld ANP

De huidige leden van KleanMusik, die samen miljoenenclaims hebben lopen tegen Buma-Stemra, melden dat 'zij de symboliek die besloten ligt in de rechtszaken die Buma-Stemra opzet tegen haar eigen leden en ex-leden, voortaan structureel zal blijven gebruiken om het disfunctioneren van de organisatie aan de kaak te stellen'.

KleanMusik heeft een tienpuntenplan op de website van Kleanmusik gepubliceerd, waarin onder andere van BumaStemra geëist wordt dat 'eerlijke uitbetaling aan rechthebbenden plaatsheeft, BumaStemra open en transparant opereert, en volledig onafhankelijk de belangen van auteurs behartigt.

Mocht BumaStemra niet op de eisen ingaan, dan overwegen Bolland en zijn medestanders een eigen auteurechtenorganisatie op te richten.

Kernactiviteiten
In een reactie zegt BumaStemra: 'We hebben kennis genomen van het nieuwe initiatief. Dat streeft doelen na die voor Buma Stemra kernactiviteiten zijn, en waar dagelijks 200 medewerkers van Buma/Stemra zich voor inzetten, zoals het Zorgen dat de rechten van auteurs goed worden gewaarborgd, een goede klachtenafhandeling wanneer er toch verschillen van mening zijn en transparantie en externe controle.'

'De toezichthouder en het ministerie houden hier strikt toezicht op. Dit vinden wij ook belangrijk omdat het hier gaat om geld dat toebehoort aan onze leden (componisten, tekstschrijvers en uitgevers).Dat neemt niet weg dat het ook anderen vrij staat hier aandacht aan te besteden. Het gaat ons om de belangen van 22000 bij ons aangesloten componisten, tekstschrijvers en uitgevers, zij vormen gezamenlijk Buma/Stemra.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden