Bolivia wijst ontwerptekst Cancún af

CANCUN - Bolivia wil het compromisvoorstel van de Mexicaanse voorzitter bij de VN-klimaattop in Cancún afwijzen. Er is niet genoeg geluisterd naar alle partijen, zei het hoofd van de Boliviaanse delegatie, Pablo Solón, vrijdagavond (lokale tijd).

''De Verenigde Staten hebben een grote invloed op de tekst gehad. Dit is in wezen de tekst die de VS in Kopenhagen hadden voorgesteld'', reageert Solón op de ontwerptekst.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Patricia Espinosa presenteerde kort daarvoor twee compromisteksten. De eerste omvat verlenging van het Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt. De tweede ook de klimaatdoelen van de ontwikkelingslanden en de VS, die 'Kyoto' wel hebben ondertekend, maar niet geratificeerd.

Ontwerpakkoorden

Beide teksten kunnen samen een nieuw wereldwijd klimaatverdrag vormen. De vergadering moet evenwel de ontwerpakkoorden nog goedkeuren, ze kan er nog iets aan veranderen of het voorstel afwijzen. Dat is reeds het geval als Bolivia zijn harde lijn aanhoudt.

In de ontwerptekst worden alle landen opgeroepen de uitstoot van broeikasgassen 'flink terug te dringen' om te voorkomen dat de gemiddelde temperatuur op aarde meer dan 2 graden Celsius stijgt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden