Net open

Boksschool geopend in voormalige Bijlmerbajes

Bij Boksschool Bijlmerbajes in de creatieve broedplaats Lola Lik op het voormalige gevangenisterrein wordt sinds dit weekend boksles gegeven aan Amsterdammers en bewoners van het azc.

Corrie Gerritsma
Boksschool Bijlmerbajes zit in de kelder van Lola Lik en laat Amsterdammers en bewoners van het azc met elkaar in contact komen. Beeld Boksschool Bijlmerbajes
Boksschool Bijlmerbajes zit in de kelder van Lola Lik en laat Amsterdammers en bewoners van het azc met elkaar in contact komen.Beeld Boksschool Bijlmerbajes

De boksschool zit in de kelder van het zogenoemde carrégebouw, in een ruimte waar voorheen het gevangenispersoneel trainde.

In maart startte de boksschool met proeflessen. Mede-oprichter Willempje Vrins: "Er is al zo veel animo. We krijgen veel studentes uit de studentenwoningen hier tegenover over de vloer, maar er is ook een Syrische vrouw die dagelijks met haar drie kinderen langs komt en fanatiek meedoet."

Mix
Die mix is precies de bedoeling van Lola Lik: contact leggen tussen Amsterdammers en vluchtelingen. Dat contact is bij de boksschool ongedwongen en laagdrempelig. "Wij geloven in de verbindende kracht van sport. Je komt hier om te trainen, maar er zijn wel oefeningen die je met z'n tweeën moet doen. Zo maak je makkelijk contact."

Bewoners van het azc trainen gratis, anderen tegen een schappelijk tarief (€25 per maand voor 1x per week trainen, €35 voor onbeperkt). Er worden speciaal lessen voor alleen vrouwen georganiseerd en in de toekomst moeten ook ouder- en kindlessen van de grond komen.

De boksschool is drie dagen per week geopend maar wil snel uitbreiden. Lola Lik is in elk geval tot eind oktober geopend. Wat er daarna met de gevangenistorens en de bedrijven in Lola Lik gebeurt is afhankelijk van de koper van het terrein.

Lees ook over de escaperoom in de bajes: Kun jij ontsnappen uit de Bijlmerbajes?

Op de openingsdag werden proeflessen gegeven. De kickboksschool wil Amsterdammers ongedwongen in contact brengen met vluchtelingen. Beeld Philippe Bro
Op de openingsdag werden proeflessen gegeven. De kickboksschool wil Amsterdammers ongedwongen in contact brengen met vluchtelingen.Beeld Philippe Bro

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden