Bokskampioen Serginio Kanters wedt op twee paarden

Serginio Kanters is de nieuwe Nederlands bokskampioen in het middengewicht. In Carré won hij van Josemor Poulino. Over twee weken staat Kanters weer in de ring, als kickbokser.

Serginio Kanters heeft Josemir Poulino verslagen. Beeld anp
Serginio Kanters heeft Josemir Poulino verslagen.Beeld anp

Erg lang duurde het niet. Nog voor het einde van de derde ronde had Kanters de klus geklaard. Een leverstoot betekende het begin van het einde voor Poulino. Hij ging neer, stond op en ging vervolgens opnieuw naar de grond. De scheidsrechter had genoeg gezien.

"Poulino heeft een betere kans om van me te winnen als hij keurig op afstand blijft boksen," zei Kanters na afloop. "Maar ik weet dat hij dat toch niet doet. Als hij een paar tikken krijgt, wordt hij boos en zoekt hij me op. Dan wordt het een knokpartij, maar daar ben ik beter in dan hij. Zo won ik vorig jaar ook al van Poulino."

Tennis en squash
Het was een nuchtere analyse van de kersverse Nederlands kampioen. Na z'n zevende gevecht als profbokser mocht Kanters zich de kampioensgordel al laten omspelden.

Maar wat gaat hij ermee doen? Nou, vooralsnog niet zoveel. Zo zal Kanters in z'n volgende partij de boksschoenen thuis laten. Alleen de handsschoenen volstaan. Over twee weken neemt Kanters het op Mallorca als kickbokser op tegen Maximo Suarez. Drie weken daarna heeft hij opnieuw een kickbokspartij.

"Wanneer ik de volgende bokspartij heb? Geen idee."

Boksen en kickboksen lijken op elkaar zoals veldvoetbal en zaalvoetbal op elkaar lijken. Of bowlen en kegelen. Of tennis en squash. Er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen. Wie uitblinkt in de ene sport, doet dat niet vanzelfsprekend in die andere.

"Ik houd het meeste van kickboksen," zegt Kanters (22). "Maar gaandeweg ben ik erachter gekomen dat ik boksen ook leuk vind. Daarom blijf ik het allebei doen."

Animo en geld
Het zegt iets over de dalende interesse in de bokssport dat Kanters op twee paarden gokt. Iemand die in z'n zevende profpartij Nederlands bokskampioen wordt, zou in de glorietijd van de sport niet nadenken over een tweede carrière.

Maar het ontbreekt aan animo en geld in het boksen. De organisatie van de Ben Bril Memorial kon zelfs geen duizend euro missen voor twee dopingtests na afloop van het Nederlandse titelgevecht.

Dat Kanters bokst en kickbokst zegt ook iets over z'n kwaliteit als kickbokser. Als hij nog iets meer talent zou hebben voor slaan én schoppen, had Glory hem een contract gegeven. Die kickboksorganisatie betaalt op dit moment immers de beste gages. Maar Kanters bungelt nu een beetje tussen het boksen en het kickboksen.

Tot enthousiasme van de toeschouwers in het bijna uitverkochte Carré, overigens. Het publiek van de Ben Bril Memorial weet dat kickboksers doorgaans veel risico nemen, en als bokser doet Kanters niet anders. Het is daarom altijd spectaculair als hij vecht. Vraag maar aan Poulino.

Donovan Vroom (blauw) in zijn partij tegen Kilat Hallie (rood). Beeld anp
Donovan Vroom (blauw) in zijn partij tegen Kilat Hallie (rood).Beeld anp
Jan Julius Humme (blauwe handschoenen) tegen Nick Postman (rood). De partij eindigde onbeslist. Beeld anp
Jan Julius Humme (blauwe handschoenen) tegen Nick Postman (rood). De partij eindigde onbeslist.Beeld anp
Nicky Lopez gaat knock out in zijn partij tegen Mohamed Elawil. Beeld anp
Nicky Lopez gaat knock out in zijn partij tegen Mohamed Elawil.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Jan Julius Humme (blauw) en Nick Postman (rood) Beeld anp
Jan Julius Humme (blauw) en Nick Postman (rood)Beeld anp
Zacky Derouich (blauwe handschoenen) tegen Chico Kwasi (rood). Beeld anp
Zacky Derouich (blauwe handschoenen) tegen Chico Kwasi (rood).Beeld anp
Zacky Derouich (blauw) en Chico Kwasi (rood). Beeld anp
Zacky Derouich (blauw) en Chico Kwasi (rood).Beeld anp
Zacky Derouich (blauw) en Chico Kwasi (rood). Beeld anp
Zacky Derouich (blauw) en Chico Kwasi (rood).Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Vroom verliest van Hallie

Tijdens de twaalfde Ben Bril Memorial in Carré heeft Donovan Vroom heeft z'n negende amateurpartij als bokser verloren. Na drie ronden wees de jury Kilat Hallie aan als winnaar.

De discutabele beslissing was een teleurstelling voor Vroom, die in 2017 nog van Hallie wist te winnen. "Het is jammer," reageerde Vroom, die schrammen en een bult had opgelopen na een kopstoot van Hallie. "Ik heb genoeg gedaan voor de overwinning, denk ik, maar het blijft een jurysport. Ik kijk uit naar mijn volgende partij. Later in het jaar wil ik graag een derde partij tegen Hallie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden