Bokser Klitsjko vecht nu in de politieke arena

De beroemde bokser Vitali Klitsjko is het opvallendste nieuwe gezicht bij de Oekraïense parlementsverkiezingen van zondag. Volgens recente peilingen kan hij met zijn partij UDAR Vitali Klitsjko de tweede van het land worden, na de partij van president Janoekovitsj. UDAR staat niet alleen voor Oekraïense Democratische Alliantie voor Hervormingen, maar betekent ook 'klap', een knipoog naar Klitsjko's sportieve carrière.

Bokser Vitali Klitsjko deelt handtekeningen uit in Kiev, eind september. Beeld AP
Bokser Vitali Klitsjko deelt handtekeningen uit in Kiev, eind september.Beeld AP

Volgens Oost-Europakenner Max Bader (UvA) zet Klitsjko zich in zijn campagne nadrukkelijk af tegen de regering van Viktor Janoekovitsj én de oppositie. Hij noemt zich 'de derde kracht' van het land. Hij vecht tegen de manier waarop president Janoekovitsj de afgelopen jaren veel macht naar zich wist toe te trekken. Zo veranderde hij de grondwet zodat de president meer macht kreeg. Daarnaast intimideert Janoekovitsj politici van de oppositie, bijvoorbeeld door ze te laten opsluiten. Het bekendste voorbeeld daarvan is de voormalige premier Joelia Timosjenko, zegt Bader.

Klitsjko beklaagt zich tegen het Duitse persbureau DPA over de intimidatie door de autoriteiten. 'De verkiezingsstrijd verloopt heel smerig, zonder regels, men hindert ons enorm.' Bader zegt dat Janoekovitsj de verkiezingen inderdaad probeert te manipuleren. 'Janoekovitsj probeert de macht te monopoliseren zoals de Russische president Vladimir Poetin. Maar de oppositie is krachtiger in Oekraïne dan in Rusland. Hij krijgt de oppositie er daarom niet helemaal onder.'

Klitsjko vecht niet alleen tegen de president. Hij zet zich ook af tegen andere leden van de oppositie. Het bekendste gezicht van hen is Timosjenko's opvolger Arseni Jatsenjoek, die de derde partij in de peilingen aanvoert. Waarin Klitsjko zich precies van de andere oppositieleden onderscheidt, blijft volgens Bader nogal vaag. 'In de Oekraïense politiek draait het veel meer om de poppetjes dan om de partijprogramma's. Politieke partijen hangen enorm aan personen.'

Andere partijen die volgens de peilingen kans hebben om in het 450 zetels tellende parlement terecht te komen zijn de communisten en de rechtspopulisten. In totaal doen maar liefst 21 partijen een poging om verkozen te worden. Bij de verkiezingen in 2007 werd de partij van Janoekovitsj niet de grootste. Hij wist toen echter zijn belangrijkste politieke tegenstanders tegen elkaar uit te spelen en kwam in de regering terecht.

In Oekraïne wonen circa 45 miljoen mensen. Het land werd in 1991 onafhankelijk van Rusland. Het is het belangrijkste doorvoerland voor Russisch gas naar de Europese Unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden