Bokitoproof of slurptaks?

VARIK - Welk woord wordt Woord van het jaar 2007? U mag het zeggen. Wordt het Bokitoproof, comadrinken, formatiemoeheid, klimaatneutraal, lokhomo, opacriminaliteit, reltoerist, slurptaks, wilfen of zelfbedieningskapitalisme?Deze tien nieuwe Nederlandse woorden en nog 3640 andere staan in het Van Dale Jaarboek Taal 2008. Ze werden bijeengebracht door Ton den Boon, hoofdredacteur van Van Dale.

Den Boon doet dat al jaren, en de boekjes blijken bijzonder populair. Ook is de jaarlijkse collectie nieuwe woorden een welkome aanvulling op het woordenboek, dat zo een beetje bij de tijd blijft. Want de echte Dikke verschijnt maar eens in de pakweg zeven jaar.

Dit jaar kunnen taalliefhebbers voor het eerst hun 'Woord van het jaar' kiezen uit tien door Den Boon genomineerde woorden. ''Zo kan ik er weer op wijzen dat het Nederlands een springlevende taal is, die zich steeds weer vernieuwt. Niemand hoeft zich zorgen te maken over teloorgang of verloedering.''

Alle woorden uit het jaarboek, ook de genomineerde tien, zijn door Den Boon en zijn medewerkers uit de media van dit jaar geplukt. Voorwaarde is dat ze met enige regelmaat en in grote delen van het land zijn gebruikt. Dikwijls weerspiegelen de woorden trends of gebeurtenissen in de samenleving. Zo konden dit jaar veel nieuwe woorden worden genoteerd die iets met het klimaat te maken hebben: droogtestress, hitteverlet, natschade. Ook de zoektocht naar alternatieve energiebronnen leverde veel op, zoals energiemais (gekweekt voor het opwekken van energie), energiewilg en energieboer (teler van energiegewassen).

De meeste nieuwe woorden is geen lang leven beschoren. Ze verdwijnen weer uit het taalgebruik als de actualiteit waaraan ze gekoppeld zijn uit het nieuws raakt. Dat lot staat waarschijnlijk ook woorden van dit jaar als honderddagentournee, bankentrio en VU-kabinet te wachten. Den Boon schat dat een derde van de nieuwelingen kans maakt in het dikke woordenboek te worden opgenomen.Stemmen kan t/m 18 december op www.woordvanhetjaar2007.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden