Boetes woonfraude niet betaald: Amsterdam loopt miljoenen mis

Beeld ANP

De gemeente dreigt miljoenen mis te lopen door onbetaalde boetes voor woonfraude. Veel van deze sancties zijn al jaren geleden opgelegd, maar nog altijd niet geïnd. Amsterdam geeft de jacht niet op.

De schade voor de gemeente door niet-betaalde boetes voor woonfraude bedragen grofweg 7 miljoen euro, blijkt uit onderzoek van de Reken­kamer Amsterdam. Een groot deel van de niet betaalde boetes stamt nog uit 2017 en 2018, een kleiner deel zelfs uit 2016.

Van de boetes die in de eerste helft van dit jaar zijn uitgedeeld, is nog vrijwel niets betaald aan de gemeente. Dit komt neer op meer dan de helft van de bijna 13 miljoen euro aan boetes die de gemeente sinds 2016 heeft opgelegd voor bijvoorbeeld illegale vakantieverhuur, onderverhuur of drugs in huis.

Incassoprocedure afwachten

Het innen van boetes is een langdurig proces, concludeert de Rekenkamer. Vaak gaat het om grote bedragen, oplopend tot tienduizenden euro’s. Overtreders wachten over het algemeen eerst de incassoprocedures en eventuele rechtszaken af. Pas als het echt niet anders kan, maken ze het bedrag over, maar dan is al veel tijd verstreken.

Wethouder Laurens Ivens meldde al dat het lastig is de boetes te verhalen. De overtreder kan al failliet of overleden zijn. Toch hoopt de stad achterstallige boetes alsnog te innen.

Volgens Ivens is de inning wel verbeterd. Zo handelt de gemeente incasso’s af via de telefoon. In juli, augustus en september is ruim 1 miljoen euro binnengehaald, bijna net zoveel als in heel 2018. “Het blijkt goed te werken, maar moet nog beter.”

De Rekenkamer constateert dat de gemeente de handhaving op illegale vakantieverhuur, bijvoorbeeld aan te grote groepen of voor te lange tijd, over het algemeen op orde heeft. Twee derde van de onderzoeken naar illegale verhuur wordt succesvol uitgevoerd, dat wil zeggen dat de handhavers constateren dat er sprake is van een overtreding of niet. In 20 procent van de gevallen is inderdaad sprake van illegale verhuur. Van deze overtreders krijgt uiteindelijk 70 procent een boete.

Overlast niet vervolgd

De gemeente komt veelal in actie na een klacht van omwonenden – meestal over overlast van toeristen: lawaai, bedreigingen en intimidatie. Maar de handhavers doen vervolgens alleen onderzoek naar woonfraude of brandgevaar, niet naar overlast. Als uitsluitend sprake is van overlast, doet de gemeente niets, terwijl dat wel is beloofd. Dat heeft valse verwachtingen gewekt.

Amsterdam heeft te weinig informatie om te handhaven, concludeert de Reken­kamer. Zo is onvoldoende duidelijk waar vakantieverhuur plaatsvindt. Ook kan de gemeente niet controleren of Airbnb voldoende toeristenbelasting afdraagt.

Ivens heeft een meldplicht ingevoerd: iedere Amsterdammer die zijn huis verhuurt aan toeristen, moet dit melden. In de praktijk wordt slechts één op de drie verhuurde woningen gemeld.

Volgens Airbnb toont het rapport van de Reken­kamer aan dat het aanscherpen van ­regels voor vakantieverhuur de overlast in de stad niet tegengaat. Volgens de gemeente is dit wel het geval, al heeft ze geen bevoegdheid boetes op te leggen vanwege overlast. Ivens gaat onderzoeken hoe dit beter kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden