Boetes voor woonfraude gaan flink omhoog

Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om de toeristische verhuur van woningen, bijvoorbeeld via Airbnb, aan banden te leggen. Ook gaan de maximale boetes die zij kunnen uitdelen bij fraude fors omhoog.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat staat in een wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Wie de boel belazert, bijvoorbeeld door een sociale huurwoning via Airbnb onder te verhuren, riskeert straks een veel hogere boete. Ollongren wil het maximumbedrag verviervoudigen naar 83.000 euro. Die straf kan een gemeente opleggen als iemand bij herhaling woonfraude pleegt. Ollongren ziet de boetes als een goede vorm van 'lik-op-stuk-beleid' waardoor illegale onderverhuur niet meer lucratief zou zijn.

Ook krijgen gemeenten de bevoegdheid om een registratieplicht in te stellen. Wie zijn huis aanbiedt, moet daar dan melding van maken, zodat de gemeente kan bijhouden op welke adressen verhuur plaatsvindt. Ook kan een gemeente verhuurders verplichten een registratienummer te vermelden bij hun advertentie op bijvoorbeeld Airbnb.

In Amsterdam geldt al een meldplicht voor wie zijn woning voor vakantieverhuur aanbiedt, maar wethouder Laurens Ivens (Wonen) is toch ent­housiast over de steun vanuit Den Haag: het geeft de gemeente meer armslag. "Hier zijn wij jaren voor aan het lobbyen geweest, we voelen ons nu gesteund."

Dwingen
Vooral de registratieplicht is belangrijk, zegt Ivens. "Door het verplicht stellen van een nummer kunnen we deze groep uit de anonimiteit halen. Niet dat iedereen kan zien welke naam erachter schuilgaat, maar wíj weten dat wel. Ook kunnen we met dit nummer bij een vermoeden van fraude de platforms dwingen mee te werken met het onderzoek."

Ivens is teleurgesteld dat platforms als Airbnb niet worden gedwongen de registratienummers te vermelden: de verantwoordelijkheid ligt straks bij de verhuurder. "Daar baal ik wel een van. In andere Europese landen zijn ze verder. Amsterdam liep voorop in de aanpak van illegale onderverhuur, maar nu lijken wij het braafste jongetje van de klas geworden."

Lees ook: Wethouder Ivens ziet kansen om Airbnb juridisch aan te pakken

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden