Update

Boetes tot 1500 euro voor taxironselaars Schiphol

Taxichauffeurs die rond Schiphol klanten proberen te ronselen kunnen vanaf 30 januari op de bon worden geslingerd. Een groep taxichauffeurs spant in reactie een kort geding aan.

Nouschka van der Meijden en Marc Kruyswijk
Boetes kunnen oplopen tot 1500 euro. Beeld ANP
Boetes kunnen oplopen tot 1500 euro.Beeld ANP

Sinds maandag ontvangen chauffeurs op Schiphol flyers die hen informeren over de nieuwe maatregelen binnen het gebied rond de luchthaven. Taxi's die volgende week alsnog proberen klanten te ronselen, krijgen in eerste instantie een boete van 350 euro. Bij herhaling kan dit oplopen tot 1500 euro en het in beslag nemen van de auto.

Om deze maatregelen van kracht te laten zijn gaat burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer feitelijk tegen de wet in. Alleen door een beroep te doen op het gevaar voor de openbare orde kan hij de aanpassingen tijdelijk doorvoeren.

De rechter
In 2015 oordeelde de rechter namelijk nog dat de gemeente het ronselen van klanten niet mag verbieden en dat elke taxichauffeur met een vergunning klanten mag vervoeren op alle openbare wegen.

Volgens Weterings is de huidige situatie op Schiphol echter onaanvaardbaar. Op de luchthaven is het al meer dan een jaar onrustig. Klanten worden onder valse voorwendselen weggelokt naar taxi's die verderop geparkeerd staan en betalen vervolgens soms torenhoge bedragen voor hun rit.

Een
Een grote groep taxichauffeurs die op Schiphol werkzaam zijn spannen echter toch een kort geding aan tegen de gemeente Haarlemmermeer. Zij zeggen dat hen ten onrechte het werken op de luchthaven onmogelijk wordt gemaakt.

Dat zegt een woordvoerder van de groep die namens honderd chauffeurs het geding aanspant. "Wij hebben het volste recht om voor Schiphol klanten te werven, daar kan een burgemeester niet zomaar andere regels op loslaten." Waarschijnlijk dient het kort geding als woensdag voor de rechtbank in Haarlem.

Zes maanden
Het verbaast de gemeente niet dat de chauffeurs deze stap zetten. "Dit hadden we verwacht," zegt gemeentewoordvoerder Bert van der Ham."Het gaat hier ook om zware en uitzonderlijke maatregelen. Maar wij hebben hier juridisch zeer nauwkeuring naar gekeken."

Over zes maanden worden de maatregelen opnieuw geëvalueerd. In de tussentijd is de gemeente Haarlemmermeer, samen met Schiphol en de gemeente Amsterdam, druk bezig met het vinden van een permanente oplossing.

Gebiedsverbod
Dinsdag dient ook een rechtszaak in Haarlem die verband houdt met de positie van de chauffeurs en ronselaars op Schiphol. Een aantal chauffeurs heeft namelijk een gebiedsverbod gekregen om zich bij de luchthaven te bevinden. Volgens de chauffeurs is hun naam onrechtmatig verkregen.

"Particuliere beveiligers hebben meegeluisterd terwijl wij werden aangesproken door officiële handhavers. Op basis daarvan zijn wij al strafbaar als we ons in de terminal bevinden. Dat is volslagen ongrondwettelijk," zegt de woordvoerder van de chauffeurs/

De zaak van dinsdag kan volgens de chauffeurs en hun juridische adviseurs een precedentwerking hebben. "Als we winnen, gaat het hele beleid overboord en mag iedereen straks vrijelijk zijn diensten aanbieden op de luchthaven."

De flyer die sinds maandag aan taxichauffeurs wordt uitgedeeld. Beeld Marc Kruyswijk
De flyer die sinds maandag aan taxichauffeurs wordt uitgedeeld.Beeld Marc Kruyswijk

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden