Boetes aan scholen met te weinig lessen gehandhaafd

DEN HAAG - Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs handhaaft de boetes aan 26 scholen die te weinig lesuren hebben gegeven.Dat heeft zij woensdag gezegd in een spoeddebat in de Tweede Kamer over de minimumnorm aan lesuren in het voortgezet onderwijs.

Van Bijsterveldt kondigde de boetes in oktober aan op basis van de toen geldende minimumnorm. Begin deze week versoepelde zij deze norm door 40 van de 1040 verplichte lesuren niet langer aan alle leerlingen voor te schrijven.

De bestrafte scholen hebben volgens Van Bijsterveldt vorig jaar minder dan 900 lesuren gegeven. Voor elk uur dat zij onder de grens zitten, moeten zij een bedrag aan boete betalen. De staatssecretaris stelt dat de 26 scholen ook volgens de nieuwe norm onder de 900 lesuren zouden hebben gezeten.

Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Tofik Dibi (Groenlinks) zijn tegen de boetes en eisen dat Van Bijsterveldt ze opschort. Ook Margot Kraneveldt (PvdA) en Bas de Vries (SGP) zijn kritisch over het doorzetten van de straffen.

Nieuwe norm

Van Bijsterveldt kwam de nieuwe norm voor het aantal lesuren overeen met de VO-raad, de koepelorganisatie van middelbare scholen. Eerder was al duidelijk geworden dat een meerderheid in de Tweede Kamer de versoepeling van Van Bijsterveldt aanvaardt.

Voor GroenLinks en de SP gaat de aanpassing echter niet ver genoeg. Zij herinneren de staatssecretaris eraan dat sommige scholen die door de Onderwijsinspectie als zeer goed worden gekwalificeerd, van dezelfde dienst een boete wegens te weinig lesuren hebben gekregen.

Ineke Dezentjé Hamming (VVD), Martin Bosma (PVV) en Rita Verdonk hekelen de versoepeling juist. Zij vinden dat Van Bijsterveldt na de scholierenprotesten te snel door de knieën is gegaan. Ook voor vrijdag staan acties op het programma.

Kamerleden Jan de Vries (CDA) en Arie Slob (CU) doen een oproep aan de scholieren om vrijdag toch niet te staken. Zij vrezen dat de boel weer uit de hand loopt. Maandag werden meer dan 200 relschoppende leerlingen gearresteerd. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden