Boete voor ouders en kind bij spijbelen

Bureau Leerplicht kan ouders die verzuimen hun leerplichtige kinderen in te schrijven op een school, voortaan een bestuurlijke boete opleggen. Ook leerlingen die herhaaldelijk hebben gespijbeld, kunnen voortaan zo'n bestuurlijke boete krijgen. Hierbij komt de rechter er niet aan te pas. De dwangsom wordt opgelegd en geïnd door de Dienst Belastingen van de gemeente.

Foto ter illustratie. Beeld ANP
Foto ter illustratie.Beeld ANP

Bureau Leerplicht richt zich in eerste instantie op mbo-scholen. 'Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ouders die terugkomen van vakantie en hun kinderen niet hebben opgegeven voor de middelbare school', zegt een woordvoerder van het bureau.

Het bestuur van stadsdeel Zuidoost heeft zich al uitgesproken voor invoer van deze maatregelen. 'Kinderen moeten naar school en ouders moeten zorgen dat hun kinderen naar school gaan.'

De scholen werden al aangepakt. In het schooljaar 2011-2012 is Bureau Leerplicht in overleg met de Inspectie van het Onderwijs intensief op scholen de verzuimregistratie gaan controleren: 193 controles op 183 opleidingen voor mbo. Na overleg en hercontroles werden uiteindelijk elf mbo-opleidingen en een school voor vmbo/mbo beboet omdat zij stelselmatig verzuimden leerlingen die binnen een maand meer dan zestien uur niet in de les verschenen, te melden.

Twaalf Amsterdamse mbo-scholen kregen afgelopen jaar samen 85.000 euro aan boetes opgelegd. De scholen hadden hun verzuimregistratie niet op orde, terwijl op de beboete scholen de percentages ongeoorloofde afwezigheid soms opliepen tot zestig. De boetes variëren van 1500 euro tot 24.500 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden