Boete geëist tegen componist Rob Bolland in conflict met Buma/Stemra

Componist Rob Bolland moet van de officier van justitie een boete van 460 euro betalen omdat hij in augustus 2011 niet wilde vertrekken uit het kantoor van Buma/Stemra en omdat hij zich verzette bij zijn arrestatie. De politierechter in Haarlem moet nog uitspraak doen in de zaak van Bolland (58).

redactie
Rob Bolland (R) en zijn advocaat Geertjan van Oosten bij de rechtbank van Haarlem Beeld anp
Rob Bolland (R) en zijn advocaat Geertjan van Oosten bij de rechtbank van HaarlemBeeld anp

Bolland had een conflict met Buma/Stemra over geld. Nadat een gesprek met twee medewerkers op niets was uitgelopen, gaf de auteursrechtenorganisatie de componist te kennen dat hij weg moest gaan uit het kantoor in Hoofddorp. Dat liep uit op een gewelddadige inrekening door de politie.

Bolland toonde zich dinsdag een spraakwaterval toen hij vertelde dat hij volgens hem niets fout heeft gedaan. Volgens hem heeft algemeen directeur Hein van der Ree van Buma/Stemra hem een dag voor het incident per e-mail weer welkom geheten in het kantoorpand. De componist verbleef al eerder urenlang in de ontvangsthal om met mensen in gesprek te komen. Een keer eerder moest de politie er aan te pas komen om hem naar buiten te krijgen, maar tot geweld kwam het nooit.

Op 25 augustus 2011 was dat anders. Volgens Bolland sloeg de politie de mobiele telefoon uit zijn hand en is hij nadat hij in de boeien was geslagen, geschopt door medewerkers van Buma/Stemra. 'Het was een nachtmerrie.'

Lokaalvredebreuk
De officier van justitie vond dat Bolland zich schuldig heeft gemaakt aan lokaalvredebreuk en verzet tegen zijn aanhouding. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde de zaak vorig jaar al schikken voor een bedrag van 460 euro, maar Bolland weigerde te betalen. De componist zei dat dit mede komt, omdat hij de kwalijke praktijken van Buma/Stemra aan de kaak wil stellen.

Advocaat Geertjan van Oosten pleitte voor vrijspraak. Volgens hem was het verblijf van Bolland bij Buma/Stemra niet onrechtmatig en heeft hij zich niet verzet tegen de politie. De componist zou alleen afwerende bewegingen hebben gemaakt toen de agenten hem in de boeien wilden slaan. Bolland was toen net telefonisch in gesprek met een verslaggever van het ANP en dat zou de politie mateloos hebben geïrriteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden