Opinie

‘Boerka-actie van PvdA-lid schiet haar doel voorbij’

PvdA-raadslid Hendrik Jan Biemond had een nobel doel met zijn regenboogboerka’s, maar hij zorgde volgens John Jansen van Galen voor onnodige verwarring.

PvdA-politicus Biemond, in het geel, demonstreert met anderen in regenboogboerka’s.Beeld Twitter PVDA

Hendrik Jan Biemond, gemeenteraadslid voor de PvdA, wilde een statement maken. Zijn tragiek is dat hij geheel verkeerd begrepen werd en nog erger: dat hij zelf aanleiding gaf tot dat wanbegrip.

Biemond stond zaterdag met vijf anderen langs de route van de Canal Parade, gestoken in boerka’s in zes kleuren van de regenboog, om op die manier te protesteren tegen het boerkaverbod – en vervolgens werd hij prompt door iedereen aangezien voor voorstander en pleitbezorger van de boerka. Maar tegen het verbod zijn is niet hetzelfde als vóór die kledij zijn.

Biemond ‘heeft niets’ met de boerka, schreef hij in een korte toelichting (waar hij het tot op heden bij laat). “Maar ik ben nog meer tegen het boerkaverbod. Ik wil dat mensen de vrijheid hebben om aan te doen wat ze willen.”

Zo beschouwd is zijn protest een duidelijke vorm van verzet tegen de overheid die steeds verder ons persoonlijke leven binnendringt. Dat is zeker een urgente kwestie. De overheid lijkt als een Vadertje Albedil steeds meer morele voorschriften tot wetten en verboden te verheffen en het is goed dat iemand daar eens zijn stem tegen verheft.

De grens zou voor de overheid daar moeten liggen waar burgers elkaar kwaad (kunnen) ­berokkenen. Met scooters over het fietspad racen is terecht verboden: er kunnen doden en gewonden bij vallen. Met roken wordt het al moeilijker. Waarom wordt roken in cafés ­verboden en niet de mogelijkheid geschapen van horeca waar je wel of juist niet mag roken? Maar ook tegen het roken in de openlucht is een morele ­kruistocht gaande.

Altijd scoren

De wetgever heeft een poging gedaan die grens in het geval van het boerkaverbod te eerbiedigen. Het is voorgesteld als noodzakelijk voor onze ‘veiligheid’. Dat is een modern trefwoord waarmee je altijd scoort. Maar het was nep, want nog nooit is in Nederland een misdaad gepleegd door een ­terrorist of moordenaar die zich daartoe in een boerka had gehuld.

Persoonlijk zou ik niet, zoals Biemond, ­zeggen dat ik niets met een boerka heb. Ik schrik als ik er een tegenkom en beschouw die dracht als typerend voor de onderdrukking van de vrouw in de islam. Maar ik pleit net als hij krachtig tegen een boerkaverbod, want hoe wij erbij lopen is typisch een zaak die wij als ­samenleving onder elkaar moeten regelen.

Vroeger was in de politiek het ‘subsidiariteitsbeginsel’ populair: regel niet op een hoger ­niveau wat ook op een lager niveau kan worden geregeld. Maar dat is blijkbaar lang geleden. Met een ­variant op het beroemde woord van Voltaire is mijn standpunt eigenlijk dit: ­mevrouw, ik wijs alles af waar uw boerka voor staat, maar ik zal tot mijn dood vechten voor uw recht die aan te trekken en mij ermee onder ogen te komen.

Geen kroonjuweel

Alleen: met het aantrekken van die kleurige boerka’s hadden Biemond en de zijnen hun punt al overtuigend genoeg kunnen maken. Waarom hadden ze dan bordjes in de hand met teksten als ‘No human is free until we are all free’ en ‘My burqa is my right and pride’?

Dan moet je niet vreemd opkijken als je vervolgens in de media, zowel door mee- als tegenstanders, wordt aangezien voor een aanhanger van de boerka, immers ‘mijn recht en mijn trots’?

Het is reuzejammer dat Biemond, die wilde op­komen voor de broodnodige verdediging van ­onze vrijheid in ons privédomein, overging tot verdediging van een klederdracht die toch onmogelijk als kroonjuweel van die vrijheid kan gelden. Hij nam een liberaal standpunt in, maar liet zich verleiden daarbij zijn toevlucht te nemen tot een onliberale leuze.

John Jansen van Galen, journalist en publicist.Beeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden