Boerenvoorman vreest ruimen van varkens

De bezettingsactie van een varkensbedrijf in Boxtel is ‘volstrekt onacceptabel en afkeurenswaardig,’ zegt Wim Bens, voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), in een interview met het Brabants Dagblad.

Dierenrechtenactivisten houden in Boxtel een varkensfokkerij bezet. Beeld ANP
Dierenrechtenactivisten houden in Boxtel een varkensfokkerij bezet.Beeld ANP

‘’Dit kan niet, dit willen we niet en dit mag nooit meer gebeuren’', zegt de topman van de boerenorganisatie. Hij zegt zich zorgen te maken over het welzijn van de dieren. ‘’Dit veroorzaakt veel onrust onder de dieren en de boeren, maar nog veel erger is het gevaar op mogelijke ziektes.’' 

Hij stelt dat de varkenspest die in grote delen in Europa heerst, verspreid kan worden door de actievoerders. ‘’Varkensboeren doen alles om besmettingen buiten de deur houden met schone laarzen, kleding en sluizen en dan komen er in een keer mensen binnen uit ik weet niet waar.’'

Bens vreest dat er uit voorzorg dieren geruimd moeten worden.

Absurd

Erwin Vermeulen van Animal Rights noemt die vrees absurd. ‘’Het is een argument om dit soort acties onmogelijk te maken. Het is hetzelfde als dat je tegen je kind zegt: je mag maar op één speelplaats spelen, anders ga je dood. De veeboeren manoeuvreren zich in een slachtofferrol, terwijl de enige slachtoffers in dit verhaal de dieren zijn’'.

Animal Rights was overigens niet betrokken bij de actie bij een varkenshouderij in Boxtel maandag. ‘’Deze actie was niet onze eerste keuze geweest. Wat wel heel duidelijk is gemaakt is dat het geweld en de diepe haat niet bij vreedzame actievoerders moet worden gezocht, maar bij de mensen die het uitbuiten van dieren steunen’', stelt Vermeulen.

Activisten

Dierenrechtenactivisten van ‘Meat the Victims’ bezetten sinds maandagmiddag de varkensfokkerij aan de Brede Heide. Ongeveer honderd mensen hadden zich binnen verschanst en eenzelfde aantal stond buiten het gebouw. De activisten wilden media toegang geven tot de gebouwen om “de maatschappij te confronteren met het leed” dat volgens hen schuilgaat achter de deuren van de Nederlandse boerderijen.

Op de bezetting van het bedrijf kwamen veel mensen af. Dat waren zowel boeren die hun steun uit kwamen spreken aan de bezette varkenshouderij als veel publiek. De politie was de hele tijd met veel materieel aanwezig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden