Boeren willen met hulp van GroenLinks handelsverdrag blokkeren

Met een bijzondere gelegenheidscoalitie willen boeren het vrijhandelsverdrag met Canada tegenhouden. Melkveehouders en akkerbouwers slaan de handen ineen met GroenLinks.

Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) op het Malieveld tijdens het landelijk boerenprotest. Beeld ANP
Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) op het Malieveld tijdens het landelijk boerenprotest.Beeld ANP

De partij van Jesse Klaver is niet een natuurlijke bondgenoot van boeren, maar nu hebben ze een gezamenlijk doel: het blokkeren van de ratificatie van het zogeheten CETA-verdrag. Dat moet dit najaar gebeuren in de Tweede en Eerste Kamer. In beide Kamers van het parlement heeft het kabinet-Rutte III geen meerderheid meer.

Oneerlijke concurrentie

Klaver kondigt de coalitie met melkveehouders en akkerbouwers vandaag aan in een app en mail aan de GroenLinks-achterban. CETA zou voor oneerlijke concurrentie voor Nederlandse boeren zorgen omdat de Europese markt wordt opengesteld voor Canadese producten die niet aan dezelfde eisen hoeven te voldoen als Europese producten. Het gaat dan om dierenwelzijn en duurzaamheid, stellen de vakbonden.

“Als Nederland tegen Canada voetbalt, vinden we het ook logisch dat beide partijen dezelfde spelregels hebben,” vindt Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. Volgens Hans Geurts van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond speelt CETA boeren wereldwijd tegen elkaar uit.

Kritiek

In de Kamer klinkt bij zowel linkse als rechtse partijen al langer kritiek op vrijhandelsverdragen. Klaver zegt ‘ervan overtuigd’ te zijn de linkse en rechtse oppositie te kunnen verenigen. “Dan kunnen we CETA tegenhouden.”

Dat levert volgens de GroenLinks winst op ‘voor het klimaat, dierwelzijn en de Nederlandse boer’. “Maar het is ook goed nieuws voor iedereen die zich zorgen maakt over de groeiende macht die multinationals krijgen om overheden hun wil op te leggen.” Daarmee doelt Klaver op het arbitragetribunaal dat onderdeel is van CETA, waar multinationals een schadevergoeding kunnen eisen als zij vinden dat een democratisch besluit van overheden hen benadeelt.

Uitgejoeld

Klaver realiseert zich dat een samenwerking tussen zijn partij en boeren ‘in deze tijd’ niet voor de hand ligt. Vanwege bedreigingen moest Klaver op 1 oktober nog met beveiligd vervoer naar het boerenprotest op het Malieveld, waar hij door de boeren werd uitgejoeld en met middelvingers werd begroet. ‘We zijn het over veel oneens, maar niet over het feit dat dit verdrag van tafel moet’, schrijft Klaver in een mail aan zijn achterban. ‘Als wij het eens kunnen worden, dan moet het lukken om de rest van de politiek ook te overtuigen.’

Over CETA werd tussen 2009 en 2016 zeven jaar onderhandeld. Het is al een kleine twee jaar geleden deels in werking getreden dankzij goedkeuring van de Europese Unie. Voordat het verdrag helemaal geldt, moeten alle EU-lidstaten het verdrag ratificeren. Als het Nederlandse parlement dat niet doet, stelt GroenLinks, kan het hele verdrag van tafel verdwijnen. Ook Italië dreigde vorig jaar het verdrag te blokkeren.

Milieudefensie, dat al langer strijd tegen het vrijhandelsverdrag met Canada, is blij met de steun van GroenLinks. ,,De afgelopen maand zegden al negen partijen toe tegen CETA in de huidige vorm te stemmen”, zegt campagneleider Freek Bersch. ,,Als ook de PvdA en ChristenUnie zich duidelijk uitspreken, dan kan Nederland CETA wegstemmen en ruimte maken voor duurzame handel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden