Boeren in VS ruilen koe in voor minivee

DEN HAAG - De economische tegenwind in de Verenigde Staten zorgt voor een nieuwe hype: minivee.

Steeds meer boeren ruilen hun 'normale' koeien in voor kleinere exemplaren. Dat is aantrekkelijk, nu de prijs van veevoer omhoog is geschoten. De minikoeien worden slechts een meter hoog. Een normale slachtkoe weegt een slordige zeshonderd kilo, de minikoe tussen de 230 en 320 kilo.

Maar het grootste voordeel is dat de kleine koeien een derde minder eten, terwijl ze relatief gezien meer vlees opleveren.

Het minivee werd voor het eerst gefokt in de jaren zestig. De dieren waren vooral populair als huisdier, maar de afgelopen jaren wonnen de minikoeien aan populariteit als gewoon vee. Dit jaar groeit de hoeveelheid minivee met twintig procent.

De kleine koeien leveren acht liter melk per dag, ongeveer een zesde van wat een gewone melkkoe levert.

Hoewel de prijzen voor veevoer de afgelopen maanden fors zijn gedaald, blijft de minikoe voor veel boeren interessant. De prijs van maïs ligt nog altijd ruim zestig procent hoger dan een jaar geleden. (HET PAROOL)

Steeds meer boeren ruilen hun 'normale' koeien in voor kleinere exemplaren. Dat is aantrekkelijk, nu de prijs van veevoer omhoog is geschoten. Foto ANP/Koen Suyck Beeld
Steeds meer boeren ruilen hun 'normale' koeien in voor kleinere exemplaren. Dat is aantrekkelijk, nu de prijs van veevoer omhoog is geschoten. Foto ANP/Koen Suyck
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden