Plus

Boerderij Zuidoost gekraakt: 'Wij hebben de gemeente niet nodig'

Na zeven jaar leegstand en verkrotting namen krakers in oktober hun intrek in de historische boerderij Landgenoegen aan het randje van Zuidoost. Sinds een paar maanden wordt er flink verbouwd en gedecoreerd. 'Het dak is wat stukkig, maar wij zijn gelukkig.'

Nynke van Zwol
Michel met Rosa in de tuin achter boerderij Landgenoegen. 'Ik droom van een glazen wand en balkon.' Beeld Dingena Mol
Michel met Rosa in de tuin achter boerderij Landgenoegen. 'Ik droom van een glazen wand en balkon.'Beeld Dingena Mol

Als je niet goed kijkt, rijd je er zo aan voorbij. Zo bijzonder is ie ook niet, de bakstenen schuur van boerderij Landgenoegen, tegenover de golfbaan aan de Abcouderstraatweg.

Maar verscholen in het groen van natuurgebied de Hoge Dijk, naast een parkeerplaats voor hondenuitlaters, is bedrijvigheid. Eerst verscheen een Grote Delfts blauwe tegel op de gevel: 'Het dak is wat stukkig, maar wij zijn gelukkig'.

Villa Friekens
Niet veel later zat er weer glas in de eerder dichtgetimmerde ramen, met rood-wit geblokte gordijntjes ervoor. Er staan woonwagens op het terrein. Landgenoegen is gekraakt. "De Abcoudenaren dachten dat er filmopnames waren toen we hier kwamen aanrijden in oktober," zegt Rana (39), die als zzp'er decors schildert. "De politie was er pas laat. Toen waren we allang geïnstalleerd."

De groep van zeven bewoners komt grotendeels van vrijplaats Villa Friekens aan de Kadoelerweg in Noord, waar ze weg moesten omdat het terrein verkocht was. "We waren in onderhandeling met de gemeente voor een nieuwe tijdelijke plek, met veel regeltjes. Daar hadden we geen zin in."

Een grote bende
Per toeval werd de voormalige werkplaats van Groengebied Amstelland ontdekt. Na kadastraal onderzoek en een verkennend gesprek met eigenaar Recreatie Noord Holland was het snel bekeken. "Ze zochten al jaren zonder succes een horecaondernemer. Een broedplaats vonden ze wel interessant. Maar wonen mocht niet. Toen dachten wij: ha, dat is een plek voor ons!" Rana lacht: "Maar we hebben goed contact met de eigenaar hoor, we werken met elkaar mee."

Rosa (35), als zzp'er werkzaam in de evenementen- en theaterwereld: "We waren er zó gelukkig mee, het was zó mooi. Natuurlijk was het een grote bende. In hele slechte staat. Maar bouwkundige keuring toonde aan dat het veilig te bewonen is."

Gerenoveerd
De grote schuur van de boerderij stond zeven jaar te verkrotten. Het terrein werd, en wordt, nog gebruikt als stortplaats van het groengebied.

Rana: "Die oude zooi passen wij toe in onze kunst. Dat mag. En op de open dag laatst, voor bewoners uit Abcoude en Zuidoost, hebben we het gebruikt voor het kinderprogramma."

Michel (40), vrachtwagenchauffeur, heeft nog wel meer gedaan voor de open dag: "De halve achtergevel lag eruit. We hebben hem met een bouwstempel teruggeduwd."

De voorgevel hadden ze al gerenoveerd. Rotte boeidelen en balken zijn vervangen. Zelfs de gegolfde windveer is in ere hersteld. "Maar ik wil niet zomaar gaan zagen in de dragende constructie van het dak. Daar vraag ik een bevriende timmerman voor. Ik droom van een glazen wand met een balkon."

Boontjes doppen
De krakers betalen renovatiewerkzaamheden zelf. "Wij hebben de gemeente niet nodig," zegt Rana, "we willen geen officiële broedplaats zijn."

Amsterdam kent de CAWA-regeling voor broedplaatsen, gesubsidieerde woon-en werkpanden voor kunstenaars. "Dat betekent dat de gemeente een vinger in de pap heeft. Er is een heel lijstje 'moeten' aan verbonden. Goed dat het er is, maar niet voor ons."

Michel: "Rembrandt en Van Gogh waren nooit door de CAWA-keuring gekomen, weet je dat? Wij willen ons eigen ding doen."

Boontjes doppen
Dat 'eigen ding' is de boel mooier maken en samen wonen en werken in en om de oude boerderij. In de schuur zijn een grote woonkeuken, slaapkamer en professionele werkplaats gebouwd. Hoewel de zwaluwen nog tussen de balken broeden is het goed bewoonbaar.

Buiten is zelfs omheining van gevlochten wilgentenen gemaakt. In de woonkeuken met houtkachel worden boontjes gedopt voor het avondeten. Rana: "Misschien zijn we wel brutaal om hier zomaar te gaan wonen. Maar er is woningnood, mensen staan in de rij voor een huurwoning. Dan laat je zo'n pand toch niet leegstaan?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden